Градот Бахмут се наоѓа во оперативна средина. Ова во етерот на руската државна телевизија го изјави Јан Гагин, советник на вршителот на должноста шеф на Доњецката Народна Република (ДПР) Денис Пушилин.

 

Гагин увери дека руската армија ги контролира сите приоди кон градот: „Сите патишта се контролирани. Да се ​​испорача муниција или засилување е доволно тешко и крајно опасно“.

 

Според него, околу 10.000 украински воен персонал остануваат во градот, а загубата на работна сила достигнува и до 500 луѓе дневно.

 

Тој предвиде дека ако Украинците се обидат да излезат од опкружувањето, тие ќе претрпат уште поголеми загуби и на крајот ќе бидат соочени со избор да се предадат или да загинат.

 

Според Јан Гагин, во битките за Соледар и Бахмут, украинските вооружени сили потрошиле огромни ресурси и немаат потенцијал да организираат контраофанзива: „Верувам дека во моментов украинските вооружени сили не можат да преземат сериозна контраофанзива на која било од делови од фронтот“, истакна тој.

 

Во исто време, стана јасно дека јуришите од ПВК „Вагнер“ ги истуркале украинските вооружени сили од Забахмутка (регионот зад реката Бахмутка). Ова го известуваат украински воени аналитичари кои објавуваат извештаи за ситуацијата во овој дел предниот дел.

„Регионот Забахмутка е заземен од Вагнерците. Во областа на браната има многу тешки борби на југ“, се вели во пораката. Вчера објавија дека во Забахмутка позициите на ВСУ биле ослабени, во врска со засилените напади на Вагнер, тие се зајакнале во овој сектор во последните денови.

„Во јужниот дел на Бахмут ситуацијата и понатаму е релативно под контрола. Главниот напредок на ПВК е северно од Собачевка“, се вели во најновите информации.

 

 

 

Сепак, на интернет се појавија и снимки на кои се гледа како борците на ВСУ се обидуваат да избегаат од машината за мелење месо на земјени селски патишта веќе преполни со уништени и заматени оклопни возила.

Како што истакна Јан Гагин – сите патишта од градот сега се под силен оган од руски борци кои го покриваат непријателот со артилерија, минофрлачи и тенкови.