Земјотресите на 6 февруари во југоисточна Турција, во кои загинаа повеќе од 45.000 луѓе, испратија силен бран на паника низ целата земја. 

Истанбул, каде што експертите долго време предупредуваат за можен силен земјотрес од најмалку 7 степени според Рихтеровата скала, жителите почнаа да се преселуваат во побезбедните соседни провинции, како Лозенград и Едрене.

 

Иако се предложени многу решенија за заштита на метрополата, дом на повеќе од 16 милиони луѓе, експертите оваа недела предупредија дека повеќе од 90.000 згради може да бидат уништени во силен земјотрес. Поради оваа причина, многу жители се преселиле во побезбедни области.

 

 

Во моментов, има голема побарувачка за станови во соседните провинции кои се безбедни од земјотреси според Картата на раседите на Турција, подготвена од Дирекцијата за вонредни ситуации и природни катастрофи на Претседателството на Анкара (АФАД), рече Марица.

Јумит Икизлери, претставник на секторот за недвижнини во Лозенград, рече дека бројот на клиенти кои доаѓаат од Истанбул е зголемен речиси 8 пати.

 

 

Тој додаде дека пристигнувањата главно биле заинтересирани за купување земјиште и попристапни опции, како што се монтажни куќи, мали куќички, па дури и комбиња и камп приколки.

Општиот тренд е кон купување или изнајмување вили наместо повеќекатните задруги, рече Икизлери.

Според турската економска веб-страница, претставници на транспортниот сектор велат дека бројот на луѓе што го напуштаат Истанбул вртоглаво се зголемил во изминатите 10 дена. 

„Ова е најголемиот миграциски бран во последните 20 години“, се согласуваат експертите. Овој тренд се очекува да се засили на пролет, кога традиционално луѓето претпочитаат да се движат поради поповолните температури.

Беше наведено дека покрај безбедните околни провинции, има многу луѓе кои се преселуваат во нивните летни вили во провинциите на Егејското Море. Тоа се главно регионите Бодрум и Ајвалик.

Бидејќи некои луѓе не можат да ги земат своите работи кога го напуштаат градот поради преселба во помали куќи, исто така постои голема побарувачка за складирање во метрополата.

Граѓаните на Истанбул, кои не претпочитаа да се преселат во други градови, почнаа да бараат куќи за едно семејство во побезбедните населби на градот, главно на север во областите на Црното Море.

 

 

Жителите на многу области како што се Кадикој, Авчалар, Бејликдуду, Багчалар и Сефаќој, каде што се наоѓаат стари згради и ризикот од земјотреси е најголем, се подготвени да се преселат во побезбедни области како што се Сариер и Бејкоз.

Али Ајмаздер, официјален претставник од здружението на преносни компании, посочи дека добиле многу барања за преселување во Истанбул, особено од европска страна.

„Има побарувачка за областите на Истанбул во близина на Црното Море“, сподели Ајмаздер.

Деновиве голем број граѓани се пријавуваат и на тестови за проверка на издржливоста на објектите од земјотреси. Аимаздер истакна дека штом ќе излезат резултатите од тестовите за проценка, тие бројки ќе се зголемат и уште повеќе луѓе ќе бидат принудени да ги напуштат своите домови од безбедносни причини.