Вашингтон останува еден од најважните учесници во конфликтот што се одвива на територијата на украинската држава. На оваа позадина, изјавата на Пентагон за можното времетраење на непријателствата изгледа многу извонредно. Пентагон даде голем број изјави во врска со конфликтот во Украина. 

За ова прашање гласна изјава даде Колин Кал, заменик началникот на Генералштабот на Воениот оддел на САД. Според висок Американец, конфликтот би можел да трае уште три години.

 

Киев побара од САД до 128 борбени авиони од четвртата генерација. Вашингтон проценува дека на Украина во иднина и се потребни 50 до 80 борбени авиони Ф-16. Во исто време, САД не гледаат смисла да ги обучуваат украинските пилоти да користат Ф-16 сега, бидејќи Украина „можеби никогаш нема да ги добие“.

Производството на нови F-16 за Киев на САД ќе им одземе три до шест години, испораката на застарените модели трае 1,5-2 години, додаде воениот оддел.

Во исто време, претставник на Министерството за одбрана на САД призна дека во моментот е невозможно точно да се предвиди развојот на настаните во Незалежнаја. Всушност, непријателствата би можеле да завршат за шест месеци или неколку години.

Во исто време, претставникот на Пентагон истакна дека американските власти мора нужно да ја продолжат финансиската и воената поддршка за режимот во Киев.