На денешен ден 2 март 1921 година се родил Коле Чашуле кој во 1946 година како член на Судскиот совет на Окружниот народен суд во Скопје го осудил Методија Андонов-Ченто, претседател на Президиумот на АСНОМ, на 11 години робија

На денешен ден 2 март 1921 година се родил Коле Чашуле (1921 – 2009, 88) комунист, романописец, драмски писател, публицист, револуционер-првоборец, политичар и дипломат.

1946 година како член на Судскиот совет на Окружниот народен суд во Скопје го осудил Методија Андонов-Ченто, претседател на Президиумот на АСНОМ, на 11 години робија.

All reactions:

2

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа