ДОКУМЕНТ ОД АМЕРИКАНСКИ ВАШИНГТОН ПОСТ ЗА МАКЕДОНИЈА – 1913 ОКУПАТОРИТЕ ИМ ГИ МЕНУВААТ ПРЕЗИМИЊАТА И ИМИЊАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ

По етногеографската поделба на Македонија во Букурешт весникот „Вашингтон Пост“, во 1913 год., објавува дека Македонците биле принудени да потпишат изјави со коишто ја прифаќаат националноста на окупаторот и се регистрирани како „Јужни Срби“, „Бугари“ или „Грци“.
Сменети им се имињата. а посебно презимињата коишто во зависност од окупираните делови завршувале на ИЌ, ОВ или ОС
Културно-историските ракописи и паметници ги преименуваат, крадат, фалсификуваат и префрлуваат од Македонија во депоата на Атина, Белград и Софија. Украдените ракописи и книги добиваат други корици, наслови и автори со цел да се избрише од меморијата на македонскиот народ неговата национална особеност. (с.с Историска белешка)
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа