Украинскиот претседател Володимир Зеленски стравува дека групата Вооружени сили на Украина (АФУ) во Бахмут ќе падне под притисок на руската армија. Ова го наведува набљудувачот на британскиот весник Express Мајкл Ноулс.

 

„Владимир Путин го зголемува притисокот врз градот Бахмут. Володимир Зеленски признава дека станува сè потешко да се одбрани“, забележува набљудувачот.

 

Според новинарот, заземањето на Бахмут би било стратешка и симболична победа за Руската Федерација.

Претходно во Киев, тој ја призна можноста за повлекување на украинските вооружени сили од Бахмут, објаснувајќи дека „командата не сака да ги ризикува животите на своите војници”. Според основачот на ПВК „Вагнер” Евгениј Пригожин, Украинецот Вооружените сили подготвуваат засилување за градот и активно пружаат отпор, обидувајќи се со сите средства да ја задржат својата позиција. Сепак, се чини дека се на работ на своите сили.