Епидемиологот на Светската здравствена организација Ричард Пибоди го повика светот да се подготви за можноста вирусот на птичјиот грип да се пренесе меѓу луѓето, што може да доведе до нова пандемија, објавија светските медиуми, повикувајќи се на интервју на специјалистот за шпанското издание „Ел. Паис“.

 

„Треба да бидеме на линијата на фронтот за да го намалиме ризикот од пренос од птица на човек“, рече експертот.

 

„Постои загриженост дека може да стекне способност да се шири од човек на човек на одржлив начин и да предизвика друга пандемија. Според Пибоди, „мора да се подготвиме за ова“.

 

„Научната заедница ја анализира генетската секвенца на овие вируси за да ги следи, како и да развие вакцини во случај да бидат потребни“, додаде тој.

 

На 26 февруари СЗО објави дека од 2003 година до 25 февруари годинава во 23 земји во светот се регистрирани 873 лица заразени со грип А (Х5Н1) и 458 смртни случаи.

 

Птичјиот грип е чест кај птиците, но понекогаш се пренесува и на луѓето.

Тоа е респираторно заболување со симптоми слични на оние на обичната настинка. Загрозени се децата и постарите лица, како и оние кои боледуваат од хронични заболувања, јавува Нова ТВ.