Русија има оружје за да го заплаши Западот. Од нуклеарната тријада, НАТО посветува посебно внимание на можностите на нуклеарната подморница од класата Бореи, која поради својата тишина и тајност е практично неранлива за откривање, пишува Соху.

Во 2023 година, Бореј останува лидер на руската флота на нуклеарни подморници. Подморницата навистина се разликува од нејзините роднини – главно по тоа што од екипажот не се бара да влезе во морската зона за да им се закани на непријателските земји. 

 

Освен тоа, Бореус не мора ни да го напушти пристаништето.

Бореи е вооружен со шеснаесет балистички ракети Булава со дострел до 10.000 километри. Ракетата носи до 10 боеви глави. 

Во исто време, точноста на таквата континентална ракета е доста висока – несовпаѓањето е само 150 метри. Всушност, 96 боздоган ќе му фрлат на непријателот 960 боеви глави, што секако ќе биде страшен удар за секоја земја. 

Бореи се крие под вода долго време – дури и по лансирањето на ракетата. А неговата тишина е едноставно неверојатна – 108 dB, што е пониско од најсовршениот меѓу Американците „Охајо“.