Двете страни во украинскиот конфликт се подготвуваат за нова офанзива на пролет. Британскиот генерал Ричард Баронс тврди дека Русија досега успеала да го задржи во ракавот уникатен адут кој може да ја сврти конфронтацијата – според него, руските вооружени сили може да ги откријат своите планови во блиска иднина, пишуваат странските агенции.

 

Војската тврди дека досега Москва многу ограничено ја користела својата воена авијација во Украина. Тој смета дека тоа се должи на украинските системи за противвоздушна одбрана, кои не му дозволиле на воздухопловните сили да маневрираат во воздушниот простор.

 

Тој сега верува дека Русија се подготвува да ја надмине украинската одбрана за да внесе воени авиони и хеликоптери во конфликтот со нов масовен напад врз воздушната одбрана на Украина. Баронс верува дека руските вооружени сили за ова ќе користат ракетни напади и беспилотни летала.

Генералот тврдеше дека во овој случај руската страна ќе може да стекне сериозна супериорност на теренот. Сепак, не сум сосема сигурен дека Руската Федерација ќе преземе таква тактика.

„Првото нешто што може да се каже со сигурност е дека руската офанзива започна. Второ, Украинците не се изненадени од ова и го чекаат“, резимира тој.