Утрото на 25 февруари беше објавено предупредување за воздушен напад низ цела Украина. Тоа е ракетна закана, пренесува UNIAN.

За тоа сведочи мапата на воздушни предупредувања во Украина. Причина беше полетувањето на ловците МиГ-31К, кои се носители на хиперсонични ракети Х-47М2 „Кама“. Украинските системи за воздушна одбрана не можат да ги пресретнат.

 

Според белоруската мониторинг група Гајун, четирите МиГ-31К полетале од аеродромот Ахтубинск во регионот Астрахан.

Претходно немаше летови од оваа локација наменети за напади против Украина.

„Немаме потврдени информации за полетување на МиГ во Белорусија или Саваслејка на Руската Федерација. Полетувањето на четирите МиГ-31К се случи од аеродромот во Ахтубинск“, се вели во извештајот.

Токму поради ова во 09:53 часот се огласи алармот низ цела Украина.

Масивен ракетен напад

И војската и експертите предвидуваа дека Русија ќе изврши уште еден масовен напад на годишнината од инвазијата на Украина, 24 февруари, но тоа не се случи.

На 24 февруари, шефот на Заедничкиот координативен прес центар на одбранбените сили на Јужна Украина, Наталија Хуменју, извести дека во Црното Море не биле регистрирани непријателски лансирни возила. Според неа, тоа може да значи подготовка за штрајкови.