Поранешниот боксерски шампион во тешка категорија Владимир Кличко лично се покажа и ги пофали новите тенкови за Украина во војната со Русија.

 

Братот на градоначалникот на Киев и исто така поранешен шампион – Виталиј Кличко, е фотографиран со еден од четирите тенкови „Леопард 2“ донирани од Полска, на кои многумина од Киев се потпираат на фронтот.

Не е јасно дали Владимир Кличко возел една од страшните машини, но неговите впечатоци се дефинитивно добри.

„Пред една година никогаш не мислев дека ќе ја возам оваа мачка. Година војна во Украина, година на страдање. И година кога нашата волја стана поголема од кога било. Силен како овој тенк. Ви благодариме

на слободниот свет за сè што правите за нас Украинците. Слава на Украина, слава на хероите“, рече Владимир Кличко, брат на градоначалникот на Киев.

Покрај Полска, Украина се потпира на тенкови Леопард 2 од Германија, Канада и Шведска, кои исто така ветија системи за противвоздушна одбрана.