Пратеникот на Државната дума на Русија Андреј Гурулев смета дека руската окупациска армија треба да дејствува поинаку во Украина. Тој повикува на целосно уништување на украинските градови.

 

Ваква изјава прозвучи во етерот на пропаганден пренос на странска агенција.

 

„Ако земеме цел, на пример град, регион или нешто друго. Треба да се исчисти за едноставно да не остане ништо. Ако кажеме дека тоа е Киев… Киев е мајка на руските градови. Да, ова е мајката на руските градови, но ако е неопходно да останат урнатини од Киев и нашето знаме да стои на врвот на овие урнатини, мислам дека треба да дојдеме до ова… Значи секаде и сите се во војна. Зошто се занимаваме со ова, никако не ми е јасно?“, рече Гурулев.

Тој ја повика руската команда за возврат да ги фрли сите сили во потребните правци.

Претходно Гурулев најде нова цел за ракетни напади. Тој повика на бомбардирање на Лондон. Во исто време, тој објасни дека е неопходно внимателно да се погоди главниот град на Велика Британија, без да се засегнат станбените области, туку само во центрите за одлучување и воздушните бази.

Тој, исто така, ја призна ефективноста на воената помош од западните земји за Украина во етерот на странските медиуми.

Покрај тоа, блискиот соработник на Путин изјави дека цел на руските нуклеарни напади нема да биде Украина, туку Германија и Британија. Според него, за Москва „не е интересно“ да користи нуклеарно оружје против Украина, бидејќи според неговите фантазии, Русите „ќе живеат овде“.