Американскиот претседател Џо Бајден изјави дека рускиот претседател Владимир Путин направил „голема грешка“ со објавувањето на повлекувањето на Москва од Договорот за контрола на нуклеарното оружје Новиот СТАРТ .

Оваа изјава Бајден ја даде преку претседателите на 9-те земји од т.н „источно крило“, меѓу кои е и Румен Радев.

 

Американскиот претседател е во посета на Полска.

„ Вие сте на првата линија во нашата колективна одбрана “, им се обрати Бајден на шефовите на државите на Полска, Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, Бугарија, Латвија, Литванија и Естонија, објави БНТ.

„Источното крило на НАТО е првата линија на одбраната“, рече Бајден на самитот во Букурешт Девет.

Пред неговите разговори со лидерите на Б9, Бајден рече дека САД ќе ја бранат „буквално секоја педа од НАТО“ .

 

Тој рече дека САД постојано се засилиле за да обезбедат критична безбедносна помош за Украина, како и критична поддршка за „буквално милиони“ бегалци.

Повлекувањето на Москва од Новиот договор СТАРТ е веќе одобрено од Државната Дума – рускиот парламент – и од Советот на федерациите.