Воениот експерт Александар Коваленко е убеден дека Русија сè уште не започнала нова офанзива од големи размери. Според него, сега сме сведоци на првата фаза од подготовките за тоа. 

 

Во интервју за Обсервер, тој рече дека оваа прва фаза може да потрае една недела, па дури и недела и половина. Но, веќе на 24 февруари, годишнината од целосната инвазија на Украина, интензивирањето на офанзивните операции може да го достигне својот врв.

 

Коваленко ги објави ужасните планови на Кремљ за овој за него значаен датум. Значи, ќе има говор на Путин и Русија ќе може да складира проектили до 24 февруари за да изврши масовен удар врз Украина.

„Значи, тие можат да го комбинираат тоа за да им дадат уште поголемо значење на тие навредливи акции.

Ако некако успеат да ја зголемат ефикасноста на овој ракетен напад и ако можат да ја оштетат нашата енергетска инфраструктура за некое време и да ја втурнат Украина во такво привремено затемнување како што беше есента (неколку часа или еден ден), тоа ќе обидете се да го пополните информацискиот вакуум“, вели експертот.

Односно, Руската Федерација сака да го комбинира вака, резимира Коваленко: штрајк, офанзива, говор на Путин, морален и психолошки притисок врз Украинците, манипулации дека вооружените сили на Украина ги напуштаат своите позиции. 

Обраќање на Путин во рускиот парламент

Путин реши да им се обрати на руските пратеници пред годишнината од инвазијата на Украина на 21 февруари.

Покрај говорот во рускиот парламент, рускиот претседател ќе присуствува и на „митинг-концерт“ во Лужники, каде очигледно ќе има „прослава“ на годишнината од нападот на Украина. 

Песков рече дека Путин ќе посвети посебно внимание на темата за војната со Украина во пораката до Федералното собрание на Руската Федерација.