Проф. Николај Витанов даде кратки информации за досегашната војна во Украина. 

Еве што напиша математичарот на својот Фејсбук профил:

 

Кратки информации за војната за 20 февруари 2023 година.

СТРОГО ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД СЕСТРА

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање. Трезно ја осуди мислата на Бизмарк дека мора да се грижиме за нашиот национален интерес. Националниот интерес со точно два ипол збора ви го објаснив: придобивки за народот. Значи, гледаме на оваа војна и секогаш се прашуваме: Која е користа за нас од ова?

Денес анализата е стандардна.

Да почнеме. бугарската политика. Серијата Кал започна. Како што треба, започнуваме со оцрнување на националните херои и нивна употреба во политички цели. Не сме изненадени затоа што има

Аксиома на Витанов: Бугарскиот политичар мора да оцрни се околу себе. За да изгледа чисто на таа позадина (и едноставно).

Жално, но тоа е така. На политичарите не им се случило. Но, ние ги избираме. Обичен и едноставен.

Сега за војната.

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа. Затоа што бавните процеси се тие што ќе го одредат исходот на војната.

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Нема промени. Украина е закачена на системи и приливи исто колку што ја спроведува стратегијата последниот Русин да го убие последниот Украинец во конвенционална војна. Веќе не тече дека ќе започне нуклеарна војна.

Сè е добро пресметано од гледна точка на американските интереси. Американците можат да бројат и ќе ги земат своите. И Русите ќе го добијат своето. Ќе земеме и нешто. 5 клоци, да не бидеме капо. Од западен правец има мала нервоза.

Украинската армија, велат тие, мора да започне контраофанзива за да покаже дека помошта од Запад е ефикасна. Па, добро, се ближат прелиминарни избори, луѓето почнуваат да прашуваат зошто закопавме толку десетици милијарди во Украина. Мора да му се покаже јуруш. Колку десетици илјади украински војници ќе заминат не е важно. Тие се топовско месо.

Процес 2: Логистиката на руската армија. Дали ракетите се завршени – не. Дали останаа без школки – не. Па, тогаш работите продолжуваат како порано. Тие почнаа да го тестираат своето ново оружје на фронтот. Зошто е ова важно? Па, за да постигне напредок против руската армија, таа мора да почне да доживува проблеми поради недостиг на муниција. Такво нешто не се забележува.

Почнаа да се кажуваат дури и шеги. Еве еден за вас. Некој ја гранатира Украина со проектили. Руската војска гледа со интерес бидејќи нејзините проектили се потрошија уште во април минатата година. Нема што да се чудиме. Одамна ти напишав дека украинската пропаганда е многу аматерска.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Овој процес не оди добро. Резервите за мобилизација во Украина се при крај. На проверувачите на факти не им се допаѓаат снимките на влечење мажи низ улиците на Одеса. Немаше контекст. Нема, не-а-а-ах, да ги победиме убавите.

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Продолжува постепеното уништување на критичната инфраструктура на Украина. Рускиот јазик не е засегнат. Руската економија успешно се справува со сите видови санкции. Украинскиот – ако се стопираат системите, веднаш ќе падне.

Значи, инфузијата од десетици милијарди мора да продолжи. Колку долго? Се додека има топовско месо за напред. Нема топовско месо, нема немири, нема начин да се оправдаат десетици милијарди што ги истураме во нив. Ги облекуваме насмевките и излегуваме од војната. Украинците треба да се справат со мечката.

Процес 5: Надпраг шок. А денес нема. Ја гледаме серијата „Прагот“. Русите се обидуваат да го симнат, Американците се обидуваат да го држат доволно високо, но не толку високо за Русија да користи нуклеарно оружје. За да се задржи прагот релативно висок, украинските војници маршираат секој ден.

Ајде да размислуваме прагматично. Ако прагот успее да се одржи додека Украина не победи во војната – добро, руското влијание во нашата земја ќе ослабне. Оваа опција е прилично неверојатна. И што ќе правиме ако тоа не се случи? Ќе ме интересира многу какви лупинг и салто ќе прават тогаш некои политичари.

Паметна убавица не мислам така. Долго време се користи како покривка за врата. Дури и за поголема удобност, го тераат да клекне, па дури и да лежи на тротоарот. Не е луд кој користи некого како черга, убав е тој што со својата голема интелигенција дозволува да се користи како черга. Гледаш – паметен и убав реков.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Движењето е бавно и е резултат на руска офанзива, која ја препознава и украинскиот Генералштаб. Иницијативата е кај Русите. Нема голема украинска брзање. Логично – системот Таракан ги прислушуваше резервите, исто како што ве предвидуваа.

Дали ви беше кажано дека нема да има резервации? Зошто да не? Тие се два метри под земја како последица на есенските украински бури. А што ќе правиме кога веќе не можеме да му покажеме на Западот дека имаме војници за нови напаѓачи?

Западот не е едноставен, ќе ги запре системите и ќе ја подели Украина со Русија. А јас и ти ќе го броиме крапот закачен на голите пропагандни куки. И ќе почне џагор за тоа како треба да се грижиме за нашиот национален интерес. Салто мортале саранаре јурдекаре. Гледајте.

И обрачот околу Бахмут се стега. Но, како што дознаваме со интерес, Бахмут не е важен од стратешка гледна точка. Слушаш и не им веруваш на очите. За чии … беа тогаш огромните украински загуби таму. Дека 2 нови бригади беа испратени на колење. Бахмут е важен, тој е важен, а Украинците го направија толку важен. Падот на овој силно утврден град ќе биде тежок пораз за украинскиот борбен дух.

Процес 7: Идеолошката борба. Работите се прилично мирни во Русија, ситуацијата на фронтот во моментов е поволна, нема услови за масовни немири.

Проблемите се со Украинците. Насилно собираат луѓе на улиците, десетици илјади жртви кај Бахмут, а ситуацијата таму се влошува, уништена инфраструктура, континуирана голема руска артилериска супериорност, неуспех да се справат со новите 30 руски дивизии. Па, тешко ќе се снајдат.

Есенските напаѓачи ги закопаа резервите на 2 метри под земја. Се сеќавате ли кога ви реков тогаш дека не може да се изврши офанзива со оваа руска артилериска супериорност. Затоа што десетици илјади војници ќе одат два метра под земја. Таму отидоа. Се сеќавате ли кога ви пишав дека ќе судиме за есенските офанзиви кога ќе видиме како украинската армија ќе се носи со новите 30 руски дивизии. Еве, почнете да оценувате.

Рациите имаа пропагандна цел. А новата офанзива ќе има пропагандна цел и ќе им служи на надворешните интереси против снабдувањето со оружје и континуираното функционирање на системите за поддршка. Колку корпуси на украински војници ќе одат под земја, не е важно.

Кога ќе завршат малите војници, ќе ставиме насмевки на нашите лица и ќе склучиме мир со Русија. Ќе го претставиме како огромна победа што остана нешто од Украина. Пропаганда, пријателе. Пропаганда, што?

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосната тага продолжува. Че и жалост. Нема суптилна национална пропаганда. Украинскиот е оставен да биде. И таа е целосен аматер. Оставен е американскиот да се фрли. Но, таа има луѓе кои не ни знаат каде е Украина. Бугаринот е многу поупатен затоа што Украина му е под нос.

Професионална пропаганда не се прави вака, илјадници пати ти пишав. Си пишувам, но не го пробива дебелиот ѕид на убавината за да почнам да го барам умот, без разлика дали е таму или не. Не е важно. Стануваме за покривка. И ние ќе направиме неколку будали од оваа војна. Огромна, огромна победа! Витанов таму со своите национални интереси да молчи и да оди пак да го чита Бизмарк. Тој не ја знае основата на пропагандата. А таа е – ќе фрламе цвеќе по тенковите на Орлов Мост. Не е важно какви се – Американци или Руси. Важно е пареата да падне.

Но, доволно е за денес.

Возиме понатаму

Политички науки – (Ден 98)

Продолжуваме со спектакуларната фигура на политичкиот лидер. Велат дека вистинскиот политички лидер имал 10 карактеристики. Кој го вели тоа, Витанов? Американците, добро, Американците. Ауааааа, многу читате Американци, немате време за маникир за да се разубавите, не го слушате тоа – тук, тук, тук, мегисаки… од слонот, пријателе наш. тогаш и ти си глуп. Тој ми читаше. Ако се правеше со читање, ќе читавме и ние, па, серсем со серсем!

Значи, откако ќе се навикне на Витанов, како што треба, да ги видиме првите 5 карактеристики на вистински лидер.

Карактеристика 1: Лидерот мора да има своја политичка агенда или онаа што произлегува од неговата. Еден од овие краеви имаше едноставна, но ефикасна програма – ќе градиме автопати. И владееше 12 години. Уште едно такво нешто сте виделе. Но, житото блесна пред нас!

Ова не е политичка програма разбирлива за народот. Но, ние ќе се бориме против корупцијата! На луѓето овде им звучи како: стани и седни оти сум гладен, а кога ќе дојдат Швеѓаните ќе станам од бифето. Со два збора – доста тага од оваа карактеристика.

Карактеристика 2: Способност за изразување и одбрана на интересите на една или друга група. Ах-ах, интересите дефинитивно се бранат. Сепак, групите тврдат дека се бранат нивните интереси и на крајот излегува дека се реализирани сосема други интереси. И еве, приземји тагата за бугарското раководство.

Карактеристика 3: Присуство на читања на ликови, манифестирани на дело, спроведување на програмата и обединување на отпадниците. Па, има карактерни црти, како упорност, волја и вртење 180 или, како што е модерно сега, 360 степени. Но бидејќи нема програма, повторно одиме на полињата на тагата на бугарското раководство.

Карактеристика 4: Високи нивоа на политичка култура. Оле-ле-е-е, бегај Витанов, бегај оттука, тагата стана целосна! И ни збор повеќе за тоа. Добро, трчам.

Карактеристика 5: Слика која одговара на нормите на моралот прифатени во даденото општество. Овде е многу забавно. Бидејќи калапот на нашите лидери е туѓ, тие секогаш гледаат на странскиот морал. Но, бидејќи тие се наши луѓе, тие се диво привлечени да се оддалечат од идејата за чист политички ангел.

И еве ги пукаат едноставно – ми личиш на западњак, а! Но, погледнете како ги правите на наш начин, лидер! И лидерот оди во непостоење, односно во полињата на бугарското политичко раководство тага.

Интересно е, а?

Ајде, доста е за денес. Утре – повеќе.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 54)

… Забележуваме дека со ослободени демоните на пренаселеноста и технолошката неразвиеност, борбата за нивно ставање под контрола станува исклучително тешка.Силите на државата се расфрлани во различни правци…

Цитирам, добро, го цитирам проклетиот Витанов од горната книга.

Како. Позната слика. Пренаселеноста плус технолошката неразвиеност е еднаква на мигрантските текови. Автобуси со мигранти се превртуваат над главите на луѓето во транзитните земји каде има пад на населението и технолошка неразвиеност. Појавата на големи мигрантски групи во развиените земји со неуспешна интеграција доведува до создавање на огромни проблеми во овие земји.

Проблемите растат и во транзитните земји. Како ќе заврши ова? Па, во Виена некој невработен уметник со кратки мустаќи слика, седи гладен и го чека редот.

Но, ние ќе се бориме со проблемите со генетскиот инженеринг. Папо ќе има за сите. Ти не си само папо. Сакаат и евра, а еврата се само од општествениот систем кои ги полнат мештаните. Друг проблем. Уметникот слика, но почнува да размислува дали национализмот може да се комбинира со социјализмот.

Промените во политичкиот систем и политичкиот режим може некако да ги решат проблемите со миграцијата и технолошката неразвиеност. Но, нашиот уметник сè уште не стигнал таму. Супердемонот на материјалната сиромаштија не дојде. Шумите се уште не се целосно исечени. Водата исто така може да се загади. И ова, како што пишува проклет Витанов во книшката:

…. Супер-демонот на материјалната сиромаштија практично го затвора разумот на човекот со тоа што во голема мера ги влошува неговите страдања од недостатокот на материјални ресурси за одржување на неговото постоење. Ова може да ги претвори луѓето во едно општество во толпа и да ги спротивстави нациите против другите во водени војни. Нема да биде изненадување ако во иднина бидеме сведоци на вакви војни…

Тоа е точно. Нема папо – миграција во земји каде што се уште има папо. Без вода – радикализација и војни за вода. Wir schaffen das? Ко-о-о? Витанов пак почна да не казнува со германски дела. Напиши уште еднаш, Витанов. Wir shaffen das (nicht). Ахх, каков е тој збор во заграда. Тргни ги протезите, брат. Wir schaffen das nicht, Но сега се појави запирката. А што има после запирката нели Витанов? Ќути Витанов. Зошто? Па, прочитај ја книгата, тие работи, како што гледаш, се напишани пред 20 години.

Утре ќе ви кажам како се измеша нередот.

Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.