Трпчевски: ЗА МЕНЕ ИМА САМО МАКЕДОНИЈА И НЕМА НИКАКВА СЕВЕРНА И ЈУЖНА

May be an image of 1 person, indoor and text that says 'EXPRES.MK THE ART MEDIA трпчески: никогаш пред името нема да користам одредница, апсолутно горд сум на тоа што сум од македонија February 19, 2023'

Благодарение на пијаното, го обиколивте целиот свет, имавте бројни концерти и важете за еден од највиртуозните пијанисти во светот. Колку е тешко за талентиран музичар од мала земја како Северна Македонија да се пробие на светската сцена?

 

Македонија (никогаш нема да користам квалификации како северна, јужна, западна пред името затоа што мислам дека е прашање на политика) е мала земја, како Црна Гора и вистинско чудо е човек од толку мала држава да се снајде. да достигне височини. Апсолутно сум горд на фактот што сум од Македонија и потекнувам од скромно семејство, цврсто ги држам нозете на земја и никогаш не сум заборавил кој сум, што сум и од каде потекнувам. Мислам дека тоа е успех на една личност. Секој има право да се надева и треба да се бори. Татко ми секогаш велеше дека животот е борба. Ова што сум денес се должи пред се на моето семејство кое секогаш ме поддржувало. Имавме исклучително лоши услови за живот, па дадоа повеќе од што можеа за да имам можности и шанси. Им должам и на моите професори кои несебично ми дадоа знаење и горд сум што сум производ на македонското образование. Научив многу кога почнав да патувам низ светот, запознав многу луѓе, неверојатни личности, бев отворен и подготвен за нови знаења. Поради мојата отвореност, станав и духовно богат. Јас сум едноставна личност и тоа ми помага во животот, иако денешниот свет е поинаков и оди во чудни правци. Верувам во чистотата на човечката душа, во природата, отвореноста на изразувањето и моќта на музиката. Можам да кажам дека луѓето кои доаѓаат од мали земји и кои имале многу предизвици се потешки, знаат како да стигнат до целта. Друг проблем е што владите на овие мали земји не сакаат да одат напред побрзо за да се развиваат, но тоа што има, има. Немаме време за чекање, треба да одиме напред и тоа го знаат сите свесни луѓе од која било професија. Горд сум што доаѓам од Македонија и што успеав да го направам сето тоа и одам напред. Запознав многу луѓе, неверојатни личности, бев отворен и подготвен за нови знаења. Поради мојата отвореност, станав и духовно богат. Јас сум едноставна личност и тоа ми помага во животот, иако денешниот свет е поинаков и оди во чудни правци. Верувам во чистотата на човечката душа, во природата, отвореноста на изразувањето и моќта на музиката. Можам да кажам дека луѓето кои доаѓаат од мали земји и кои имале многу предизвици се потешки, знаат како да стигнат до целта. Друг проблем е што владите на овие мали земји не сакаат да одат напред побрзо за да се развиваат, но тоа што има, има. Немаме време за чекање, треба да одиме напред и тоа го знаат сите свесни луѓе од која било професија. Горд сум што доаѓам од Македонија и што успеав да го направам сето тоа и одам напред. Запознав многу луѓе, неверојатни личности, бев отворен и подготвен за нови знаења. Поради мојата отвореност, станав и духовно богат. Јас сум едноставна личност и тоа ми помага во животот, иако денешниот свет е поинаков и оди во чудни правци. Верувам во чистотата на човечката душа, во природата, отвореноста на изразувањето и моќта на музиката. Можам да кажам дека луѓето кои доаѓаат од мали земји и кои имале многу предизвици се потешки, знаат како да стигнат до целта. Друг проблем е што владите на овие мали земји не сакаат да одат напред побрзо за да се развиваат, но тоа што има, има. Немаме време за чекање, треба да одиме напред и тоа го знаат сите свесни луѓе од која било професија. Горд сум што доаѓам од Македонија и што успеав да го направам сето тоа и одам напред. Поради мојата отвореност, станав и духовно богат. Јас сум едноставна личност и тоа ми помага во животот, иако денешниот свет е поинаков и оди во чудни правци. Верувам во чистотата на човечката душа, во природата, отвореноста на изразувањето и моќта на музиката. Можам да кажам дека луѓето кои доаѓаат од мали земји и кои имале многу предизвици се потешки, знаат како да стигнат до целта. Друг проблем е што владите на овие мали земји не сакаат да одат напред побрзо за да се развиваат, но тоа што има, има. Немаме време за чекање, треба да одиме напред и тоа го знаат сите свесни луѓе од која било професија. Горд сум што доаѓам од Македонија и што успеав да го направам сето тоа и одам напред. Поради мојата отвореност, станав и духовно богат. Јас сум едноставна личност и тоа ми помага во животот, иако денешниот свет е поинаков и оди во чудни правци. Верувам во чистотата на човечката душа, во природата, отвореноста на изразувањето и моќта на музиката. Можам да кажам дека луѓето кои доаѓаат од мали земји и кои имале многу предизвици се потешки, знаат како да стигнат до целта. Друг проблем е што владите на овие мали земји не сакаат да одат напред побрзо за да се развиваат, но тоа што има, има. Немаме време за чекање, треба да одиме напред и тоа го знаат сите свесни луѓе од која било професија. Горд сум што доаѓам од Македонија и што успеав да го направам сето тоа и одам напред. отвореноста на изразувањето и моќта на музиката. Можам да кажам дека луѓето кои доаѓаат од мали земји и имале многу предизвици се потешки, знаат како да стигнат до целта. Друг проблем е што владите на тие мали земји не сакаат побрзо да одат напред за да се развиваат, но тоа што има е. Немаме време за чекање, треба да одиме напред и тоа го знаат сите свесни луѓе од која било професија. Горд сум што доаѓам од Македонија и што успеав да го направам сето тоа и одам напред. отвореноста на изразувањето и моќта на музиката. Можам да кажам дека луѓето кои доаѓаат од мали земји и имале многу предизвици се потешки, знаат како да стигнат до целта. Друг проблем е што владите на тие мали земји не сакаат побрзо да одат напред за да се развиваат, но тоа што има е. Немаме време за чекање, треба да одиме напред и тоа го знаат сите свесни луѓе од која било професија. Горд сум што доаѓам од Македонија и што успеав да го направам сето тоа и одам напред.

Во текот на вашата кариера соработувавте со многу меѓународни издавачки куќи, а последниот албум „Variations“ излезе пролетта 2022 година. Овој конкретен проект доби извонредни оценки од светската дискографска критика. Денес, кога зад себе имаш многу концерти, награди и ЦД-а, што значат за тебе рејтингот на музичките критичари, со оглед на тоа дека музиката е универзален јазик што ги поврзува луѓето, а публиката е на крајот одлучувачка?

Отсекогаш сум ја почитувал критиката. Секако, треба да се земе предвид фактот дека овие луѓе се образовани најмногу за она што го избрале како професија. Критичарите и музиколози, сосема е нормално секој од нив да има свое мислење. На што се заснова мислењето е друга работа. Затоа го започнав мојот одговор за образованието. Навистина ми е чест што голем процент од критиките за она што го работам се позитивни. Во таа смисла можам само да кажам дека сум благодарен. Но, без разлика што тоа е индивидуално мислење, по природа сум човек кој верува во логиката на музиката. Мислам дека треба да го почитуваме напишаното во партитурата. Секако, сите ние сме поединци и сите сакаме да дадеме нешто свое и со тоа да го обоиме музичкиот материјал со своја боја, но не по цена да го уништиме вкусот. Последниот албум „Варијации“ ми беше предизвик. Исклучително сум горд на тоа ЦД бидејќи беше објавено за време на пандемијата. Го чував тој репертоар во мои раце десет месеци, чекајќи да се подобри или да заврши ситуацијата со вирусот. Како што чекаше цел свет, чекав и јас, но бев упорен и во тешки времиња за патување одев во Берлин. Беше февруари 2021 година, го снимив албумот во зимска бајка во Берлин. Навистина ми е драго што музичките критичари од земји кои имаат традиција во класичната музика како Германија, Франција, Италија дадоа одлични коментари. Благодарен сум и тоа е голема инспирација за мене како уметник. Секако, таму ги снимив и варијациите на Брамс и без разлика што има многу различни критичари, мило ми е што ја оценуваат чистотата на мојата интерпретација и моите искрени намери. Го чував тој репертоар во мои раце десет месеци, чекајќи да се подобри или да заврши ситуацијата со вирусот. Како што чекаше цел свет, чекав и јас, но бев упорен и во тешки времиња за патување одев во Берлин. Беше февруари 2021 година, го снимив албумот во зимска бајка во Берлин. Навистина ми е драго што музичките критичари од земји кои имаат традиција во класичната музика како Германија, Франција, Италија дадоа одлични коментари. Благодарен сум и тоа е голема инспирација за мене како уметник. Секако, таму ги снимив и варијациите на Брамс и без разлика што има многу различни критичари, мило ми е што ја оценуваат чистотата на мојата интерпретација и моите искрени намери. Го чував тој репертоар во мои раце десет месеци, чекајќи да се подобри или да заврши ситуацијата со вирусот. Како што чекаше цел свет, чекав и јас, но бев упорен и во тешки времиња за патување одев во Берлин. Беше февруари 2021 година, го снимив албумот во зимска бајка во Берлин. Навистина ми е драго што музичките критичари од земји кои имаат традиција во класичната музика како Германија, Франција, Италија дадоа одлични коментари. Благодарен сум и тоа е голема инспирација за мене како уметник. Секако, таму ги снимив и варијациите на Брамс и без разлика што има многу различни критичари, мило ми е што ја оценуваат чистотата на мојата интерпретација и моите искрени намери. но јас бев упорен и во тешки времиња на патување отидов во Берлин. Беше февруари 2021 година, го снимив албумот во зимска бајка во Берлин. Навистина ми е драго што музичките критичари од земји кои имаат традиција во класичната музика како Германија, Франција, Италија дадоа одлични коментари. Благодарен сум и тоа е голема инспирација за мене како уметник. Секако, таму ги снимив и варијациите на Брамс и без разлика што има многу различни критичари, мило ми е што ја оценуваат чистотата на мојата интерпретација и моите искрени намери. но јас бев упорен и во тешки времиња на патување отидов во Берлин. Беше февруари 2021 година, го снимив албумот во зимска бајка во Берлин. Навистина ми е драго што музичките критичари од земји кои имаат традиција во класичната музика како Германија, Франција, Италија дадоа одлични коментари. Благодарен сум и тоа е голема инспирација за мене како уметник. Секако, таму ги снимив и варијациите на Брамс и без разлика што има многу различни критичари, мило ми е што ја оценуваат чистотата на мојата интерпретација и моите искрени намери.

Горд на проектот „Македонисимо“.

Интересно е што ја промовирате македонската култура и преку проектот „Македонисимо“, каде изведувате дела од македонски композитори. Со оглед на тоа што вашата земја се карактеризира со неправилни ритми кои често им задаваат проблеми на музичарите, како публиката ширум светот ги прифати овие дела и дали се интересни само поради таа карактеристика? Колку е важно да се зачува традицијата преку нови дела?

„Македонисимо“ е мое дете и јас сум исклучително горд на тој проект. Пораснав со хармоника и народна музика. Хармониката е мојата прва љубов и отсекогаш сум верувал дека нашата народна музика од Македонија има извонредна моќ поради нејзината различност. Се консултирав со Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ во Скопје и со ансамблот за народни песни и игри „Танец“, поточно со стручни лица кои знаат многу за тоа. Направив избор од шест дела заедно со македонската композиторка Панда Шаховтие го направија тој софистициран музички јазик што излезе како резултат, мислам дека беше суптилен, нешто што доведе до овој резултат пријатен за публиката. Веќе сме настапувале во речиси многу земји, меѓу кои Велика Британија, Швајцарија, Холандија, Кореја, а во 2019 година настапивме и во Бар Хроника, а следниот концерт со овој проект е во Виена. Тоа ќе биде светска премиера на оркестарската верзија за квинтет и оркестар. Бевме крајно внимателни да не го оштетиме богатството, сржта, душата на македонскиот народ, корените на историјата, традицијата. Кој слуша ќе види дека автентично ги свириме главните мелодии кои се преземени од врвните мајстори кои напишале дел од тие мелодии. Како водич и иницијатор, кумот на проектот „Македонисимо“, имав голема одговорност со Пандо Шахов да создадеме проект кој ќе биде рамо до рамо со класичната музика. Знаејќи дека сите легендарни композитори знаеја многу за својата народна музика и ја познаваа музиката на другите народи и народи, ние ја вградивме во нашиот музички јазик. Тоа беше почетната точка што ме доведе до спротивна насока. Има многу различни стилови кои беа изедначувачки, но и предизвик за нашиот композитор. Морам да ги споменам и фантастичните колеги кои имаат класично образование, но фантастично свират народна музика и учествуваа во овој проект. Сите тие се мајстори на своите инструменти и таа наша енергија што на сцената ја пренесува на публиката во која било земја каде што свиревме не остана рамнодушна. Навистина ми е драго што постигнавме голем успех и овде после Виена не чекаат уште концерти, а наесен турнеја низ поранешна Југославија, па во Монте Карло. а потоа се надевам дека ќе ги одржиме и оние концерти што ги откажавме поради пандемијата во Кина, Нов Зеланд, Бразил. Ќе одиме чекор по чекор, но се надеваме дека ќе го претставиме „Македонисимо“ во Подгорица.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа