Важно е дека во случајот со Северна Македонија има јасно утврдени правила – не само во самата преговарачка рамка, туку и во заклучоците на Советот, кои ја усвојуваат општата преговарачка рамка. И тука критериумите се јасни – добрососедските односи и потпишаните договори за поддршка на процесот мора целосно да се спроведат.

И тоа е дел од процесот на приклучување. Европската комисија ќе го следи овој процес, оваа година повторно ќе го следиме процесот. И да, видов за развојот на настаните. 

 

Се сретнав и со претставници на граѓани од Северна Македонија кои се идентификуваат како Бугари, а ми кажаа и за најновите случувања на оваа тема. Но, за мене е охрабрувачки фактот што владата во Скопје не само што е свесна, туку и работи на запирање на насилството и омразата врз Бугарите.

Ја видовме непосредната реакција на владата. Виновниците се уапсени, има полициска истрага и се надеваме дека ќе следи судење. Мислам дека ова ни го покажува и нивото на посветеност на властите.

Ова го рече европскиот комесар за проширување Оливер Вархеи оваа недела во салата на ЕП како одговор на пратенички прашања, пренесе Bulgaria ON AIR.

На прашањето на Андреј Ковачев дали комесарот може да потврди дека не само промените во Уставот (за вклучување на Бугарите во него) туку и почитувањето на Договорот за добрососедство меѓу Софија и Скопје од 2017 година, заедно со двата Протоколот кон него , исто така се предмет на мониторинг од страна на ЕК за почеток на преговорите за ПЦМ, одговори комесарот за проширување: 

„Да, потврдувам – сите тие се дел од преговарачката рамка. Како и договорот од Преспа. И ЕК мора да ги следи. Ова е дел од општите политички критериуми на преговорите, дел од главните принципи. Наесен од оваа година повторно ќе подготвиме целосен извештај за мониторингот“.

„Мислам дека тоа што го видовме околу 4 февруари, роденденот на заедничкиот херој Гоце Делчев, не беше охрабрувачки. Се надевав на нешто повеќе – нешто за што се договорија лидерите на земјите, имено – заеднички да ја дочекаме годишнината од раѓањето на заедничкиот херој.

Се надевам дека следната година ќе има општа прослава. И мислам дека сите заедно како ЕУ треба да испратиме порака дека историјата е заедничка и треба да се слави како заедничка, како што се договорија двете земји“, рече и еврокомесарот Вархеи во пленарната сала.

На прашањето на Александар Јорданов дали еврокомесарот има информации конкретно од владата на РСМ дали е започнат процесот на промена на содржината на учебниците во образовниот систем, „согласно општоприфатената научна вистина од цела Европа – за да не учат за Бугарите како непријатели, фашисти, варвари, татари и други лаги кои со децении ги подметнуваат властите, медиумите и заинтересираните кругови во РСМ“, одговори еврокомесарот за проширување.

„Мислам дека е јасно точно каков е договорот меѓу двете земји, така што се надевам дека сето тоа ќе се спроведе. Ова конкретно прашање што го споменавте е исто така дел од договорот.