До 200 Срби може да се борат против Украина како дел од рускиот ПМЦ Вагнер. Ова го изјави српскиот адвокат и претседател на јавната група „Октобар“ Чедомир Стојковиќ на брифинг во медиумскиот центар Украина-Одеса, информира УНИАН.

Според него, постојат валидни податоци кои сведочат за тоа дека српски државјани се борат во Украина како дел од ПВК „Вагнер“.

 

„Има многу видеа на кои се гледа како Србите учествуваат во војната на страната на Русија. Особено, на првите борбени линии… Тоа може да бидат од 30 до 200 српски државјани“, вели тој.

Овие Срби исто така се евидентирани како носат униформи за кои се верува дека се униформи на Вагнер. Но, адвокатот нема точни податоци за бројот на платеници.

Истовремено, тој изјави дека на видео снимките се гледа како овие платеници се борат како дел од пешадијата. Станува збор за луѓе од 20-30 години без воено искуство.

Стојковиќ наведува дека во јануари поднел жалба до белградскиот суд и до српското државно обвинителство за забрана на активностите на ПВК „Вагнер“ во Србија. „Мислам дека во Белград судот и обвинителството треба да ги истражат овие факти“, вели адвокатот.

Според него, истрагата била затворена по четири дена. Овој факт тој го објаснува со тоа што шефот на српската Агенција за државна безбедност и информации Александар Вулин е „човекот на Путин“ и е во пријателски односи со секретарот на рускиот Совет за безбедност, Николај Патрушев.

Според податоците на Стојковиќ, претставници на српските екстремистички организации неодамна го посетиле ПВК „Вагнер“ во Санкт Петербург. Адвокатот смета дека претставници на „Вагнер“ вршат разузнавачки операции во Србија и соработуваат со лидерите на локалните екстремистички организации.

“Знаеме дека оваа работа може да се координира само преку руската амбасада во Белград. Знаеме и дека бројот на вработени во амбасадите не ги задоволува потребите – обемот на работа што се работи во нашата земја. Тоа значи дека тие се значително повеќе од потребни“, додава Стојковиќ.

Тој нагласува дека рускиот амбасадор во Србија Александар Ботсан-Харченко е поврзан со активностите на „Вагнер“ и другите милитаристички организации во Србија. Конкретно, на веб-страницата на амбасадата беше објавено писмо со информации за тоа каде во Руската Федерација треба да контактираат оние кои сакаат да се приклучат на руските трупи.

„Ова значи дека отворено се шират информациите за тоа како да се стане дел од руските групи. Српското законодавство предвидува казнување за такви дејствија (учество во вооружени конфликти во други земји како дел од странски групи)“, рече адвокатот. Тој додава дека засега нема реакција од српските органи на прогонот.

Адвокатот нагласува дека на овој начин рускиот претседател Владимир Путин покажува дека има контрола врз балканските земји, врз дел од Европа.

И на овој начин може да ја уценува Европа…“, нагласува Стојковиќ. Тој уверува дека планира да даде соодветна изјава до ОН.