Извештајот на романскиот Генерален инспекторат за вонредни ситуации (IGSU) до Министерството за внатрешни работи укажува дека во сеизмичката зона на романската област Вранча може да се случи земјотрес со максимална магнитуда од 8,1 степени. 

Поради големата длабочина, штетата предизвикана од ваков земјотрес би ја надминала катастрофата во Турција.

 

Според проектот RO-RISK, штетите предизвикани од земјотресите од овој извор ќе бидат големи не само во епицентралното подрачје (во окрузите Вранча или Бузау), туку и на многу поголеми епицентрални растојанија, до 200-300 км на североисток. – правец југозапад, покажува документот цитиран од CNN.

Според специјалистите на IGSU, земјотрес со јачина од 8 степени според Рихтеровата скала ослободува енергија еднаква на онаа што ја произведуваат 1.200 нуклеарни бомби како оние во Хирошима. Во исто време, бројот на тешко повредени или убиени би бил над 45.000.

Вранча се наоѓа на точката на конвергенција помеѓу источноевропската плоча и подплочите Моес и Внатрешна Алпска, пишува БГНЕС.  

На територијата на Романија, земјотресите во Вранча можат да погодат десетици урбани населби, покажува и документот на ИГСУ, особено во насока Јаши – Фошани – Букурешт.