Руските војници концентрираа речиси 400 авиони и 300 хеликоптери во близина на границата со Украина.

 

„Со голема веројатност ќе се обидат да нападнат од воздух. Но, за жал, сè уште нема да имаме време да распоредиме ловци Ф-16 или други.

 

Затоа, ќе мораме да се бориме со овие авиони со нашите системи за противвоздушна одбрана и со оние авиони што ги имаме“, изјави воениот аналитичар, мајорот на резервната Национална гарда, ветеран од руско-украинската војна, Алексеј Гетман, пренесува Канал 24.

 

Според него, Русија има прилично голем број авиони – над 2.000.

Украина денес има околу 10 пати помалку авиони од Русија, додаде Хетман. Тој смета дека ако Русите почнат да напаѓаат од воздух, може да биде корисно да се поддржи копненото напредување.