До 13 февруари, од Бахмут не остана безбедна рута. Како и сите други бил гранатиран влезот во градот преку селото Хромовое, на патот северно од Константиновка-Бахмут.

 

Ова во видео го раскажал еден украински воен со знакот за повикување Маѓар, информира изданието „Страна“.

 

Селото Хромовое (порано наречено Артемовское) се наоѓа на излезот од Бахмут кон Часов Јар. Русите се уште физички не стигнале до оваа излезна рута: борби се водат во јужниот дел на Бахмут во близина на патот кон Константиновка.

 

Влезот во Бахмут сега е забранет за цивили, вклучително и волонтери. Во градот може да се влезе само со посебни пропусници. Според Маѓар, ова е позитивен момент, бидејќи се помалку луѓе почнаа да доаѓаат во градот и војската може посмирено да се справи со одбраната на населбата.

 

Според зборовите на украинската војска, единиците на регуларната руска армија дошле на помош на одредите на ПВК „Вагнер“, кои претрпеле големи загуби, по што се засилило гранатирањето на градот од системите „Град“.

Целта на руските сили, според Мајар, останува иста – да го опколат Бахмут со удари од север и југ.