Претседателот на Здружениот генералштаб на САД, генерал Марк Мили, рече дека 11 земји ветиле дека ќе префрлат тенкови во Украина, 22 земји – борбени возила на пешадија, а уште 9 земји – системи за противвоздушна одбрана, пренесува агенцијата УНИАН.

 

Тој ова го изјави на брифингот по состанокот на Контакт групата за одбрана на Украина (Рамштајн-9), што се одржа во Брисел.

 

„Во последниве месеци, групата што се состана денеска се обврза да обезбеди значителни количини на борбена способност во тенкови, системи за противвоздушна одбрана и муниција. 11 земји се обврзаа да префрлат тенкови и 22 се обврзаа да пренесат пешадиски борбени возила во Украина. 16 се обврзаа да пренесе артилерија и муниција.И уште 9- системи за противвоздушна одбрана“, рече Мили.

 

Американскиот генерал рече дека учесниците на Рамштајн се фокусирани на испорака на оружје, во однос на што се преземени обврски.

 

Исто така, спроведување обука на украинската војска, обезбедување резервни делови, решавање на потребните логистички прашања и обезбедување на потребното одржување на оружјето. Според него, сите овие елементи остануваат клучни за победата на Украина во иднина.

Офанзивата на ВСУ и неопходното оружје – што рече Лојд Остин

Секретарот за одбрана на Соединетите Американски Држави, Лојд Остин, изјави од своја страна дека не може да објави денеска дека Украина ќе добие борбени авиони, вклучително и американски борбени авиони Ф-16.

Во исто време, тој истакна дека сојузниците ќе продолжат да работат со Украина за да ги задоволат нејзините најитните одбранбени потреби.

“Украинците ја разгледуваат можноста за офанзива на пролет, која ќе дојде за неколку недели. Значи, имаме многу работа”, додаде Остин.

Тој истакна дека сега најважна задача е да се соберат сите видови оружје што веќе и се ветени на Украина.

Конкретно, станува збор за пешадиски борбени возила Бредли, оклопни борбени возила Страјкер, борбени возила Мардер и ЦВ-90, оклопни транспортери М113, артилерија и други.