Градежните изведувачи со помош на корумпирани функционери заштедиле огромни средства и оствариле колосален профит, игнорирајќи ги правилата за сеизмичка безбедност на зградите, пишува petel.bg. 

 

Резултатот е десетици илјади жртви.

 

Една зграда остана недопрена во најтешко погодениот турски град Кахраманмарас среде море од уништување.

На фотографијата се гледа како сè околу неа се сруши на земја, при што загинаа илјадници луѓе.

 

Махир Улуташ, претседател на Управниот одбор на Комората на електроинженери (ЕМО), сподели фотографија од зградата на Комората на градежни инженери која преживеа два големи земјотреси. На фотографијата се гледа дека околните згради се уништени, додека овој објект останува да стои.

„НЕ МНОГУ ПОТРЕБНО“

Махир Улуташ, претседател на Одборот за електроинженери (ЕМО), коментираше како што следува:

„Зградата на сликата е зградата на провинцискиот претставник Кахраманмарас на Комората на градежни инженери.

Нема потреба од повеќе зборови. Науката и инженерството се доволни за да се изградат објекти кои ќе преживеат и таков силен земјотрес. Сè додека науката и технологијата се применуваат за доброто на луѓето!“