Руската Северна флота почна да излегува на отворено море со нуклеарно оружје на нејзините бродови и подморници, објави норвешкото разузнавање, цитирано од весникот Труд.

 

„Главниот дел од нуклеарниот потенцијал се наоѓа на подморниците и површинските бродови на Северната флота. Нуклеарното оружје претставува особено сериозна закана во опциите за операции во кои можат да учествуваат земјите на НАТО“, се вели во документот.

 

Ова се случува за прв пат по крајот на Студената војна.

 

 

Во септември минатата година рускиот претседател Владимир Путин изјави дека „кога ќе биде загрозен територијалниот интегритет на земјата, ние секако ќе ги искористиме сите расположливи средства за заштита на Русија и нашиот народ“. Во декември, Путин рече дека „заканата од нуклеарна војна ескалира“, истакнувајќи дека руската нуклеарна стратегија е изградена на одмазднички удар.