Математичарот проф. Николај Витанов даде кратки информации за досегашната војна. 

 

Еве што напиша специјалистот на својот Фејсбук профил: 

 

„Воен бриф за 13 февруари 2023 година

 

Денеска, многу кратко, цел ден треба да трчам на други задачи. Ќе надокнадам со една од тие анализи што ги правам за моите сметки. Знам дека ти се допаѓаат.

 

Ситуацијата накратко е следна. Се стега прстенот околу Бахмут. Мелницата за месо таму работи со полна брзина. Руската армија напредува на територии богати со природни ресурси. Цел – да се остави Украина без значителни наоѓалишта на јаглен и други природни ресурси. Ако се остави и без излез на море, развиената индустриска Украина, како што беше во времето на Советскиот Сојуз, ќе биде завршена.

 

Западна помош? Прецизно пресметано да го одржува пациентот во живот на системи, но да не предизвика нуклеарна војна и директна конфронтација на НАТО со Русија. Секогаш ти велев – Американците можат да сметаат. Но, не правете грешка – имаме прокси војна меѓу Русија и НАТО, а располагањето на украинската армија е алатка во рацете на НАТО за слабеење на Русија.

Се отстранува и украинската инфраструктура. Покрај масовната употреба на беспилотни летала камикази, се очекува руската војска да почне да користи дронови за повеќекратна употреба. Исто така масивни.

Пропагандата? Многу аматерски, но си ја врши работата. Десетици милијарди се слеваат во Украина. Како беше класиката? Имавте многу пари, плативте, нели? Што е следно? Ништо?

остварени национални интереси, односно дополнителни придобивки за народот? Ах-а-ах, една од компаниите за оружје овде зеде дополнителен бонус. Го ставаме во графата – погодена од инфлација. Светлата иднина на Бугаринот? И тоа – опустошена од инфлација.

Теорема на Витанов: Секогаш ќе има нешто да ја расипе светлата иднина на Бугаринот.

Бугарската политика, која мора да ја надмине експлоатацијата? Направете своја анализа овде.

Ви посакувам здравје и успех, а вирусите и војната нека останат подалеку од вас“.