АНГЕЛ ЏАМБАЗКИ Е ПО ПОТЕКЛО БИТОЛСКИ РОМ…ОД РОМСКА ФАМИЛИЈА НА ТРГОВЦИ СО КОЊИ?

КОЕ Е ПОТЕКЛОТО НА ФАМИЛИЈАТА НА АНГЕЛ ЏАМБАЗКИ?
ЕДЕН ДЕЛ ОД ФАМИЛИЈАТА ЏАМБАЗКИ ПО КОЈА ГО ДОБИЛА И ФАМИЛИЈАРНОТО ИМЕ ПО СВОЕТО ЕТНИЧКО ПОТЕКЛО СЕ ТУРСКИ РОМИ ОД БИТОЛА.

 

ДЕНЕС ОВАА ФАМИЛИЈА ВО БИТОЛА СЕ НАРЕКУВА ЏАМБАСИ.

ЕДЕН ОД ПРЕТЦИТЕ НА АНГЕЛ КОЈ ТОЈ ГО СПОМЕНУВА КАКО НАЈИСТАКНАТ ВО НЕГОВАТА ФАМИЛИЈА БИЛ GULAB CAMBAZI, ТРГОВЕЦ СО КОЊИ И ДРУГИ ЖИВОТНИ, КАКО ОВЦИ, КРАВИ И КОЗИ.
ИМЕТО ГУЛАБ ИЛИ GULAB ВО ОРИГИНАЛ НЕ ЗНАЧИ ПТИЦА ГУЛАБ ИЛИ ГОЛАБ, ТУКУ ТОА Е ТРАДИЦИОНАЛНО ПЕРСИСКО МУСЛИМАНСКО ИМЕ И Е ДОСТА ПОПУЛАРНО ИМЕ КАЈ РОМИТЕ КОЕ ЗНАЧИ ВОДА ОД РОЗА ИЛИ РОЗОВА ВОДА.

ВО МАКЕДОНИЈА ЗА ВРЕМЕ НА ОСМАНЛИИТЕ РОМИТЕ, ПОСЕБНО Т.Н. ТУРСКИ РОМИ БИЛЕ ТРГОВЦИ СО КОЊИ ИЛИ КАКО ТУРЦИТЕ ГИ НАРЕКУВАЛЕ ЏАМБАЗИ.

САМИОТ АНГЕЛ ЏАМБАЗКИ ЗА СВОЕТО ПОТЕКЛО ГО ТВРДИ ИСТОТО, САМО ШТО ГО КРИЕ ФАКТОТ ДЕКА ЕДЕН ДЕЛ ОД НЕГОВАТА ФАМИЛИЈА Е СО РОМСКО И ТУРСКО ПОТЕКЛО.
„Семейството пази специална книга с родословното дърво, където има истории още от 1700 година. И в нея пише, как навремето някой си дядо Гълъб бил търговец на животни. Фамилията е със стопанско значение, “джамбаз” означава търговец на животни, на коне, казва Джамбазки.“
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа