Седумдесет и тригодишен инвалид италијански пензионер е „ослободен“ од заробеништво во гаражата на неговата куќа благодарение на интервенцијата на италијанските власти, објавија медиумите од Апенините.

 

Според телевизијата РАИ, полицијата наишла на застрашувачка ситуација откако била повикана од соседите кои слушнале континуирано стенкање и тропање од внатрешноста на гаражата во Ронкаља, област во Пјаченца. Внатре бил паркиран добро одржуваниот мерцедес на посинокот на мажот.

 

Пензионерот, кој бил таму во збунета состојба, со возило на брза помош бил пренесен во градската болница. Долго време имал проблеми со срцето и можел да се движи само во инвалидска количка.

Според „Република“, старецот бил принуден од неговото бугарско семејство – сопругата, синот и нејзината мајка да живее затворено во гаражата од неколку квадратни метри. Во него немаше ниту греење, ниту мијалник. Го хранеле со метални чинии за кучиња, во кои ставале тестенини и вода.

73-годишната пензионерка била неколку години во брак со 57-годишна Бугарка, но со нив живееле нејзиниот 37-годишен син, кој сега е уапсен и нејзината 78-годишна мајка. Двете жени се под истрага.

Надлежните се уште не ги знаат причините зошто мажот бил задржан во вакви услови. Според истражителите, ваквата состојба на куќен „затвор“ најверојатно постоела најмалку два месеци.

Кога полицајците пристигнале во гаражата, сместена на приземјето од куќата, виделе дека нејзината порта е заклучена однадвор. Во куќата бил само синот на бугарската сопруга. Во гаражата мажот лежел на преклопен кревет и бил покриен со целофан.

До него имаше и мал електричен шпорет, а на половина метар тоалет на отворено. Според истражителите, сопругата на Италијанецот ја добивала неговата пензија секој месец.