БИДЕТЕ ГОРДИ МАКЕДОНЦИ ШТО НА ПРОСТОРИТЕ НА ДЕНЕШНА МАКЕДОНИЈА СТЕ ОД 6.000 Г.П.Н.Е.:

 

БИДЕТЕ ГОРДИ МАКЕДОНЦИ ШТО НА ПРОСТОРИТЕ НА ДЕНЕШНА МАКЕДОНИЈА СТЕ ОД 6.000 Г.П.Н.Е.:
1. Во Пелагонија имало најстара населба на Велушка Тумба- Породин, Битола, пред 6.000 г.п.н.е. Куќата била посовршена од куќата во Мала Азија со Фригија, б=б, каде биле населени Бригите од Пелагонија- Македонија;
2. Споед египетскиот крал Псаметих, Фригите=Бригите биле постари од Египтјаните (Херодот 5 век п.н.е.) итн;
3. Македонците врежувале замисли, се врежувале цртите и рецките. На непознат јазик била врежана Илијада. Делото на тн.Хомер било собрано само од Редацискиот одбор на тиранинот Пизистрат што било во 6 в.п.н.е.;
4. Македонците пишувале со црти рецки, кое било и германско низ цела Европа, 19 век тн.словенско писмо;
5. Редацискиот одбор на Пизистрат делото го внело со јонски јазики и јонско писмо, прифатено и од Архелај. Од со него за време на Филип и Александар Македонски писмото јонско- гробницата Кутлеш со црти и рецки;
6. Од јонски јазик Илијада, 3 в.п.н.е., во Александрија била преведена на Александрискиот Птоломејов коине;
7. Пелагонските Птоломеите пишеле со црти и рецки со пелагонски (битолски) говор во Камен Розета Египет;
8. Македонците во Пакистан не го знаеле коине, со бригиски традиции, со Силјан Штркот (Илија Чашуле).А кај нив куќите се како во Бригија, со симбол богот Арес претставен Александар, кралот Пир и Ѓорѓи Кастриот, кој бил македонец (Франсоа Пуквил) и наследник на Македонците Комнени, имотот преземен од Цар Самуил…;
9. Бискупот Диего де Ланде, кој живеел во шестанесеттиот век и бил главен хроничар за необичните традции на Маите забележал дека многу баскиски зборови имаат исто или слично значење и кај Маите.Токму и затоа следи и ова: „Еден Баскиец- запишал бискупот Диего де Ланде- можел убаво да се разбере со припадниците на овој необичен народ“. Па затоа според Олга Луковиќ- Пјановиќ, „српскиот е близок на санскритскиот јазик, со кого се потврдува дека 3.000 зборови од времето на ‘Рг-Веда’ па сè до денес без да се променат ни по облик ниту по смисол“. Етрурците се разбираат со српскиот јазик, а „можат да бидат најмалку 30 до 40% заедничко лексичко благо во баскискиот и српскиот јазик“.Следи Херман Бергер во 1935 година наведува дека јазикот на народот на Хунза бил бурушански јазик. Според мелодичноста тој наликувал на баскијскиот, кој пак имал акцент на третиот слог од десно на лево, исто како македонскиот јазик. Па Олга Луковиќ- Пјановиќ вели дека Баските зборувале како Велешаните, вклопувајќи го тој термин во Цвииќевата теза од 1937 година дека најархаични зборови имало во околината на Велес (Р.Македонија)-српски наследник на црковно-словнскиот;
10. Бурушаните биле Бриги. Следи Бриги=Брижи=Бриж=Брж=брз=брс + јак (говедо) = брсјак- божица Бригита; Следи брсјачкиот бил говор на …Григор Прличев…Кочо Рацин…Блаже Конески…АСНОМ-ски македонски јазик;
11. Според Јован Цвииќ,Брсјаците и Мијаците постоеле пред 6 век. Брсјаци(Берзити) имало и во Германија во 9 век (баварскиот географ Баварус 9 век). Па Склавините (тн.Словени) на Пелопонес говореле со говор како оние кај Либек 15 век, во денешна Германија (Ласкарис Кананос). Словени од Слово и Божјо Слово со Кирил;
12. А според А.Тојнби, Пеонците говореле словенски. Со Итер Пео Мариовци. Мариовците не краделе и биле во брачните слободи (Ј.Хан- 1865) како во Месопотамија, каде била најстарата цивилизација како Пелагонија;
13 Македонци се чуствуваат и Скотите, скот=скот, со пелагонски кошули, чорапи…, како во селото Кукречани- Битола, со такт 7/8 кој е најзворен во Македонија. Родот Гордион бил со потекло од Македонија. Спореди со Гордион(=горд и он) на Фригите, кои биле Бриги. И токму затоа Македонци во целиот свет битете си најгорди!
– Ристо Ивановски

1. Во Пелагонија имало најстара населба на Велушка Тумба- Породин, Битола, пред 6.000 г.п.н.е. Куќата била посовршена од куќата во Мала Азија со Фригија, б=б, каде биле населени Бригите од Пелагонија- Македонија;
2. Споед египетскиот крал Псаметих, Фригите=Бригите биле постари од Египтјаните (Херодот 5 век п.н.е.) итн;
3. Македонците врежувале замисли, се врежувале цртите и рецките. На непознат јазик била врежана Илијада. Делото на тн.Хомер било собрано само од Редацискиот одбор на тиранинот Пизистрат што било во 6 в.п.н.е.;
4. Македонците пишувале со црти рецки, кое било и германско низ цела Европа, 19 век тн.словенско писмо;
5. Редацискиот одбор на Пизистрат делото го внело со јонски јазики и јонско писмо, прифатено и од Архелај. Од со него за време на Филип и Александар Македонски писмото јонско- гробницата Кутлеш со црти и рецки;
6. Од јонски јазик Илијада, 3 в.п.н.е., во Александрија била преведена на Александрискиот Птоломејов коине;
7. Пелагонските Птоломеите пишеле со црти и рецки со пелагонски (битолски) говор во Камен Розета Египет;
8. Македонците во Пакистан не го знаеле коине, со бригиски традиции, со Силјан Штркот (Илија Чашуле).А кај нив куќите се како во Бригија, со симбол богот Арес претставен Александар, кралот Пир и Ѓорѓи Кастриот, кој бил македонец (Франсоа Пуквил) и наследник на Македонците Комнени, имотот преземен од Цар Самуил…;
9. Бискупот Диего де Ланде, кој живеел во шестанесеттиот век и бил главен хроничар за необичните традции на Маите забележал дека многу баскиски зборови имаат исто или слично значење и кај Маите.Токму и затоа следи и ова: „Еден Баскиец- запишал бискупот Диего де Ланде- можел убаво да се разбере со припадниците на овој необичен народ“. Па затоа според Олга Луковиќ- Пјановиќ, „српскиот е близок на санскритскиот јазик, со кого се потврдува дека 3.000 зборови од времето на ‘Рг-Веда’ па сè до денес без да се променат ни по облик ниту по смисол“. Етрурците се разбираат со српскиот јазик, а „можат да бидат најмалку 30 до 40% заедничко лексичко благо во баскискиот и српскиот јазик“.Следи Херман Бергер во 1935 година наведува дека јазикот на народот на Хунза бил бурушански јазик. Според мелодичноста тој наликувал на баскијскиот, кој пак имал акцент на третиот слог од десно на лево, исто како македонскиот јазик. Па Олга Луковиќ- Пјановиќ вели дека Баските зборувале како Велешаните, вклопувајќи го тој термин во Цвииќевата теза од 1937 година дека најархаични зборови имало во околината на Велес (Р.Македонија)-српски наследник на црковно-словнскиот;
10. Бурушаните биле Бриги. Следи Бриги=Брижи=Бриж=Брж=брз=брс + јак (говедо) = брсјак- божица Бригита; Следи брсјачкиот бил говор на …Григор Прличев…Кочо Рацин…Блаже Конески…АСНОМ-ски македонски јазик;
11. Според Јован Цвииќ,Брсјаците и Мијаците постоеле пред 6 век. Брсјаци(Берзити) имало и во Германија во 9 век (баварскиот географ Баварус 9 век). Па Склавините (тн.Словени) на Пелопонес говореле со говор како оние кај Либек 15 век, во денешна Германија (Ласкарис Кананос). Словени од Слово и Божјо Слово со Кирил;
12. А според А.Тојнби, Пеонците говореле словенски. Со Итер Пео Мариовци. Мариовците не краделе и биле во брачните слободи (Ј.Хан- 1865) како во Месопотамија, каде била најстарата цивилизација како Пелагонија;
13 Македонци се чуствуваат и Скотите, скот=скот, со пелагонски кошули, чорапи…, како во селото Кукречани- Битола, со такт 7/8 кој е најзворен во Македонија. Родот Гордион бил со потекло од Македонија. Спореди со Гордион(=горд и он) на Фригите, кои биле Бриги. И токму затоа Македонци во целиот свет битете си најгорди!
– Ристо Ивановски
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа