Советникот на вршителот на должноста шеф на ДНР Јан Гагин изјави дека при интензивното напредување на руските единици успеале да ги заземат сите патишта кои водат кон Бахмут. 

 

Тоа значи дека руските трупи целосно ја контролираат логистиката на вооружените сили на Украина во оваа насока, откако всушност го зедоа Бахмут под опсада, иако самиот град се уште не е опколен, пишуваат странските агенции.

 

Во моментов, воените операции во регионот Бахмут продолжуваат активно. Украинската војска до неодамна контролираше најмалку еден автопат кој води до Бахмут преку Часов Јар. 

 

Очигледно, сепак, автопатот сега е под пожарна контрола. Овој факт не им дозволува на вооружените сили на Украина да вршат ротација и трансфер на дополнителни сили во Бахмут, што сериозно ја отежнува одбраната на градот.

 

Аналитичарите претходно сугерираа дека последната орбита на Бахмут може да се случи овој месец. Сепак, во моментов на територијата на Бахмут може да има од 7 до 10 илјади украински воени и странски платеници, што сериозно го отежнува процесот на брз напад на градот.