„За време на Студената војна, Соединетите Држави развиваа проект за геофизичко оружје способно да предизвика природни катастрофи, вклучително и земјотреси“, рече Владимир Прохватилов, виш истражувач на Академијата за воени науки.

 

Проектот беше наречен HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) и беше програма за проучување на јоносферското расејување на радио брановите со висока фреквенција.

 

„ Тоа е моќен емитер лоциран во поларните географски широчини . Тој е способен да испраќа јонски зраци со голема моќност во јоносферата. Тие се рефлектираат од густите слоеви на стратосферата, паѓаат на одредена област на земјата и, како што пишуваат голем број истражувачи, можат да предизвикаат сериозно прегревање“, објасни Прохватилов за работата на HAARP.

 

Според него, во меѓународните медиуми има голем број тврдења дека сите сериозни катаклизми во Русија, Кина, Индија, Европа и Пакистан започнале веднаш по започнувањето на проектот HAARP . „Но, веродостојноста на овие тврдења не може да се провери“, објасни аналитичарот Прохватилов.

 

БЛИЦ појаснува дека неговите зборови доаѓаат веднаш по различните теории на заговор дека земјотресите во Турција се неприродни кои беа широко споделени низ светот во последните денови . 

 

„Тие беа предизвикани од САД и НАТО со технологијата HAARP. Го притиснаа копчето од брод и се случија смртоносните потреси“ – вака звучат на интернет најпопуларните теории на заговор, кои се шират неколку дена по трагедијата кај нашиот јужен сосед .