Математичарот проф. Николај Витанов даде кратки информации за досегашната војна. 

Еве што напиша специјалистот на својот Фејсбук профил: 

 

Кратки информации за војната за 10 февруари 2023 година.

ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД РАДАДНИК

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање. Трезно ја осуди мислата на Бизмарк дека мора да се грижиме за нашиот национален интерес. Националниот интерес со точно два ипол збора ви го објаснив: придобивки за народот. Значи, гледаме на оваа војна и секогаш се прашуваме: Која е користа за нас од ова?

Да почнеме. бугарската политика. Ја знаете мојата поента: тоа е погрешно и во однос на структурата и на карактерот. Затоа резултатите се такви. Што повеќе да ти пишам?

Сега за војната.

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа. Затоа што бавните процеси се тие што ќе го одредат исходот на војната.

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Нема промени. Украина е закачена на системи и приливи исто колку што ја спроведува стратегијата последниот Русин да го убие последниот Украинец во конвенционална војна. Веќе не тече дека ќе започне нуклеарна војна.

Сè е добро пресметано од гледна точка на американските интереси. Прашањето е каде се нашите интереси. Каде е користа за нашиот народ? Можеби има некаква корист од продажбата на оружје, но колку од тоа доаѓа до луѓето?

Процес 2: Логистиката на руската армија. Дали ракетите се завршени – не. Дали останаа без школки – не. Па, тогаш работите продолжуваат како порано. Трговските и културните односи со Русија се влошуваат. Придобивки за нашиот народ од ова? Ќе речете – ние сме во американскиот дел од светот. Добро. И дали тоа значи дека не треба да одржуваме односи со други парчиња.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Овој процес не оди добро. Резервите за мобилизација во Украина се при крај, Украинците се ловат во странство.

Зошто се следи овој процес? Сосема едноставно. Кога ќе завршат украинските војници, или мора да престане војната и да заврши лошо за Украина, или да се најдат војници од некаде. Од Полска на пример, од Источна Европа на пример. Придобивките од ова за нашиот народ? Тие не се гледаат.

Дали боли? Тие можат да бидат доста големи – преминувањето на црвената линија и испраќањето бугарски единици на фронтот значи ковчези со мртви бугарски војници. Кој го сака тоа?

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Продолжува постепеното уништување на критичната инфраструктура на Украина. Рускиот јазик не е засегнат. Руски генерал, кој три месеци успешно ја хакираше украинската инфраструктура, беше изваден и одведен. Може повторно да се извади и украинската инфраструктура ќе се влоши уште повеќе.

Придобивка за нашиот народ од гадната украинска инфраструктура. Па, квалификуван специјалист може да се излаже да прескокне овде, како и да направи некаква продукција. Но слаба работа. Штета за нашиот народ? Многу поголемо, а да не зборуваме за бугарското малцинство во воената зона.

И во Ирак инфраструктурата е уништена. И не само што не земавме значајно учество во неговото обновување, туку моравме и да им ги простиме долговите, како што велат – по налог на штуката. И каде беше користа од оваа работа? Плативме со животи на бугарски војници за странски интереси? Плативме. Тој не е лудак што фрла во смрт странски војници, тој е лудак што не може да ја направи својата математика.

Процес 5: Надпраг шок. Армагедонскиот генерал беше изваден и по три месеци беше вратен назад. Ја гледаме серијата „Прагот“. Русите се обидуваат да го симнат, Американците се обидуваат да го држат доволно високо, но не толку високо за Русија да користи нуклеарно оружје.

За да се задржи прагот исклучително висок, украинските војници маршираат секој ден. Ова е ситуацијата. Придобивки за нашите луѓе од оваа работа? Ајде да размислуваме прагматично. Ако прагот успее да се одржи додека Украина не победи во војната – добро, руското влијание во нашата земја ќе ослабне. Оваа опција е прилично неверојатна. И што ќе правиме ако тоа не се случи?

Кои ќе бидат придобивките за нашиот народ од отцепувањето на териториите или дури и од уништувањето на Украина, што ние политички го поддржуваме? Нема плус близина до лутата топка Мец.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Движењето е бавно и е резултат на руска офанзива, која ја препознава и украинскиот Генералштаб. Иницијативата е кај Русите. Нема голема украинска брзање. Логично – системот Таракан ги прислушуваше резервите, исто како што ве предвидуваа. Обидот за напад на Сватово се претвори во катастрофа – фронтот и таму почна да се движи во западен правец.

Придобивка за нашиот народ? Не може да се види. Штета за нашиот народ? Продолжувањето на војната ги засили тешкотиите. Видете – парите се слеваат во Украина, нема ограда на бугарско-турската граница, бидејќи Европската унија имаше други приоритети. Зарем тоа не ти мириса на шутнат газ? Прогноза – ако продолжиме вака, ќе има уште удари.

Процес 7: Идеолошката борба. Работите се прилично мирни во Русија, ситуацијата на фронтот во моментов е поволна, нема услови за масовни немири.

Проблемите се со Украинците. Тие се инспирирани дека можат да ја добијат војната и затоа големите загуби се внимателно сокриени. Сепак, загубите веќе тешко може да се кријат, се гледа од хајката по улиците, каков хаос се работите.

Системот скапува, корупцијата го јаде, помошта од Запад се краде, Западњаците се намуртени – и пациентот е на западните системи и бара да се исмева со системите за одржување во живот.

Придобивки за нашиот народ од идеолошката борба? Тие не се гледаат. Дали боли? Па, украинската пропаганда тече слободно и е со толку слаб квалитет што ги зајакнува проруските, но и антиамериканските чувства. Ова треба да биде штета од гледна точка на евроатлантските ориентирани глави. И што прават за тоа? Ништо.

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосната тага продолжува. Че и жалост. Нема суптилна национална пропаганда. Украинскиот е оставен да биде. И таа е целосен аматер. Оставен е американскиот да се фрли. Но, таа има луѓе кои не ни знаат каде е Украина. Бугаринот е многу поупатен затоа што Украина му е под нос.

Придобивка за луѓето од лошата пропаганда: Нема. Тоа само ги комплицира работите и ги зајакнува проруските чувства. Штета за народот од лошата пропаганда: народот нема насока да оди затоа што пропагандните балони постојано грмат и единствен заклучок што народот го носи е дека насоката е погрешна. И не оди таму.

Но, доволно е за денес.

Возиме понатаму

Политички науки – (Ден 95)

Продолжуваме да разговараме за политичката елита. Денеска разговараме за прашањето – каква е структурата на политичката елита. Вашиот метод е јасен – трчаме по аглите за да ги погледнеме работите од поинаков агол.

Денес налетуваме на аголот наречен функција на старосни елити. Во многу земји, политичката елита не се состои од една маса на луѓе кои стигнале (кој знае како) до политичка моќ, туку од луѓе кои се квалификувани да извршуваат важни лидерски функции за општеството. Тоа се функционалните политички елити.

Ќе ги наведам подолу и повторно ќе потсетам дека се работи само за лица со квалификации. Во истата група може да има и луѓе без квалификации. Тие припаѓаат на соодветната функционална елита, иако се во групата на моќ. Овие луѓе некако влегоа во групата на моќ (кој знае како) без да ги имаат потребните квалификации. Народот ги нарекува бубамари.

Значи, неколку групи на функционални елити се:

Највисокото политичко раководство – но само оние од него што проучувале за тоа, тие се во оваа функционална елита. Доаѓа повисоката граѓанска администрација – и така овде. Следува воено раководство.

Овде елитата прилично се поклопува со функционалната елита – генералите студирале во воените училишта и академии, поентата е дека повисоката администрација на Министерството за војна можеби не знае ништо за воените работи, бидејќи е назначена на политичка основа. Следуваат сопствениците и менаџерите на банките и бизнисите. И тука елитата треба да се поклопува со функционалната елита, но кога ќе се измеша политиката во економијата, и овде може да се збркаат работите.

Следат лидерите на синдикатите и политичките партии. Овде работите се лоши од страната на функционалните елити. Во овие елити, попрво нема функционални елити, или ако ги има, тие се прилично мал дел од целата елита. Само земете, погледнете кој што студирал и ќе видите дека е така. Да завршиме со шефовите на медиумите, интелектуалците, поповите и слично.

Овде прилично голем дел од елитата е функционална елита. За да го олесниме расположението, еве една дефиниција за Витанов

Во нормална држава, уделот на функционалната елита во елитата е пропорционален на износот на пари што елитата го контролира. Во ненормални држави, делот од функционалната елита во елитата е обратно пропорционален на износот на пари што елитата ја контролира.

Интересно е, а?

Ајде, доста е за денес. Утре – повеќе.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ДИНАМИКА НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ, 2005 година (51 ден)

Канадскиот систем на бодови од 1967 година веднаш ќе му помогне на читателот да одговори на прашањето: чии интереси ги штити имиграциската политика на развиените западни земји? националните интереси на државата и интересите на граѓаните во однос на пазарот на трудот и социјалните системи…

Цитирам, добро, го цитирам проклетиот Витанов од горната книга.

Во канадскиот систем на поени има 9 поени и 3 поени ќе коментираме 3 дена. Значи, максималниот број на поени што може да се соберат е 100. Денес – вторите 3 од 9-те поени.

Точка 4 – 10 поени. Што сега Канаѓаните даваат 10 поени? За најслатка насмевка? За најдобра брада? Не, точката 4 се вика – ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЈА. Добивате 10 поени доколку сте високо квалификуван професионалец. Ако немате квалификација, што мислите дека ќе добиете во овој момент. Ако ти дадат 1 поен ќе биде добро, но најверојатно ќе завршиш со 0 поени.

Следува точка 5, која е страшно интересна. Тоа се нарекува AGE. Овде може да се одземат и бодови. Ти даваат 10 поени ако имаш до 35 години и за секоја година над тоа ти се зема по еден поен.

Значи, ако имате 45 години – 0 поени, а ако имате 55 години, добивате 10 поени. Итар, а? Грижа за стари лица и без дискриминација. Ама во Канада нема дискриминација, само кај нас има дискриминација, да го клоцам газот. Како што можете да видите – разговорот за недискриминација е ла-бала за лековерните – со други зборови – голи куки за крап.

Точка 6: Уште поинтересно. За што се дадени 10 поени? За прошетки во канадски паркови? За тоа што сте невработени и го оптоварувате канадскиот социјален систем? Ко-о-о? Не-е-е-е! 10 поени доколку имате обезбедено работно место. Ако го немате – нема поени.

Мал коментар – студент си, па завршуваш, те лајкнала канадска компанија – рип 10 поени. Протресете – на врвот на таблата на водачи – бркате 100 поени. Бум – подготвени сте за канадско државјанство. Вака се прави тоа. Канаѓаните се грижат за сопствените интереси. И што гледаме? Веројатно се друго, не ваш интерес.

Па, гледајте го вашиот интерес, луѓе. Контролирајте ја миграцијата. Погледнете ја, каков убав систем направија Канаѓаните. Че, копирајте ја, дух. Притисни квота, за да знаеш каде е линијата. Квотата треба да биде мала за прифатените мигранти да можат без тешкотии да се интегрираат во заедницата. И готово.

Но, ова, но тоа, но не може да биде. Можеби, можеби. Сè станува лесно и погодно со ставање на вашиот национален интерес на прво место. А ако се зафатите да ги следите туѓите интереси на своја сметка, резултатот ќе биде еден – клоци, модринки и крв.

Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.