ЗОШТО ОВА ГО КРИЈА БУГАРСКИОТ АРХИВ? ТЕЛЕГРАМИТЕ КОИ СТИГНАЛЕ ЗА САРАФОВ И ГАРВАНОВ ПО НИВНОТО УБИСТВО ОД ЦЕЛИОТ СВЕТ ЗБОРУВААТ ЗА МАКЕДОНСКИ БОРЦИ КОИ ЖИВЕЕЛЕ ЗА МАКЕДОНИЈА

ПРИМЕРОЦИ ОД СТАТИИ ОД БУГАРСКИ И СТРАНСКИ ВЕСНИЦИ ЗА УБИСТВОТО НА IV. ГАРВАНОВ И Б.САРАФОВ.

1907 – 1908 година

ПРИМЕРОЦИ ОД В.„ИЛИНДЕН“ ОД 1907/1908 г., СОФИЈА.

Претставникот на Внатрешната организација г-дин Христо Матов и уредниците на нашето списание ги примија следните телеграми со сочувство по повод трагичната смрт на Сарафов и Гарванов.

Преку г-дин Зартаријан, уредник на ерменскиот весник „Размик“, во Филипопол, ги добивме следните телеграми:

„На македонските соборци им ја изразуваме нашата длабока болка, преставете не на погребната церемонија и нарачајте венец.

Бирото на Кавкаската ерменска револуционерна федерација“.

 

„На нашите македонски соборци дајте им најдлабоко сочувство за тешката загуба на Сарафов и Гарванов.

Ростом [Степан Зорјан].“ (г. Ростом е еден од основачите на Ерменската револуционерна федерација. – Ед. Белешка)

 

„Нашето сочувство до крвавата Македонија.Ерменските борачи жалат за смртта на непобедливиот херој Сарафов.

Моират.

 

„Управниот одбор на Одринското добротворно братство изразува сочувство во името на одринските иселеници за вашите трагично загинати соборци Борис Сарафов и Иван Гарванов, борци на движењето за ослободување на Македонија и на Одринскиот округ.

Софија, 1 декември 1907 година,

Управен одбор: Претседател: Г. Господинов; Секретар: А.П.Киров“.

 

Никопол. „На иницијатива на Македонско-одринското добротворно друштво, пред голем наплив на граѓани беше извршена реквием за незаборавните херои Иван Гарванов и Борис Сарафов.

Старателството“.

 

 

Филипополис. „Нашето искрено сочувство за смртта на незаборавните борци за Македонија, Борис Сарафов и Иван Гарванов.

За иселениците од Дебар Тодор Димитров, М.Мерџанов, Т.Деспотов, Б.Георгиев, Трајков“.

 

Ќустендил. „Најавата за убиството на вашите другари Гарванов и Сарафов ме исполни со длабока згрозеност и ме потресе, проклети да се поттикнувачите и убијците!

Никола Дочев“.

 

Стумен. „Длабоко жалиме за загубата на Сарафов и Гарванов.

Од неколку кабиукинци“.

 

Карлово. „Бакнете ги од мене студените тела на Сарафов и Гарванов.

Боже.”

 

Раднево. „Искрено сочувство на семејството на Гарванов, се поклонуваме пред споменот на трагично загинатиот македонски борач Гарванов.

Жеков, Бакев“.

 

Филипополис. „Моето најискрено сочувство за вашата жалост.

Јосифчев“.

 

Филипополис. „Се поклонуваме на пепелта на загинатите херои.

Никола Филипов“.

 

Провадија. „Го жалиме вашите убиени соборци, борци за македонската слобода. Почивај во мир! Проклети да се убијците!

Рафаил Стојанов, Климент Христов, П.Аврамов, Самуил Турпев, Димитар Иванов, Диме Турпев, Тодор Иванов, П.Преславски, Јордан Невев.“

 

Женева. „По повод веста за убиството на хероите на Балканскиот Полуостров, Борис Сарафов и Иван Гарванов, група дашнацутјунисти преку Вас им го пренесуваат најискреното сочувство до колегите македонски револуционери и не се сомневаме дека брилијантните и величествени принципи на ќе се остварат херојските водачи убиени на грд и варварски начин и револуционерниот идеал за слобода“.

 

Стара Загора. „Бевме шокирани од одвратните убиства што ги извршија поддржувачите на Сандански, наше сочувство за несреќата што се случи.

Д.Запрјанов, Занков, Чавдар, Т.Стоенчев, Астарјиев“.

 

Варна. „Не шокираше веста за грозното и одвратно убиство. Каква страшна судбина! Голема и болна е загубата за несреќната Македонија. Се поклонуваме на пепелта на храбрите македонски борци Гарванов и Сарафов, кои беа убиени од криминална рака.

N. Iv. Бојаџиев“.

 

Варна. „Длабоко жалиме за драгите жртви Сарафов и Гарванов, проклет да е братоубиството, вечна слава на хероите.

Емиграција“.

 

Софија. „Во име на ерменската револуционерна организација „Ханчак“ изразувам сочувство за тешката загуба што го снашла македонскиот роб во лицето на големите борци Сарафов и Гарванов. Невините загинати жртви ни оставаат аманет солидарна пропаганда и борба против векот -стар турски тиранин за економска и политичка слобода на толку многу Македонија и Ерменија кои многу страдаа под неговото ропство.

Хамајак Арамиантс“.

 

Тревни. „Изразувам искрено сочувство по повод одвратното убиство на незаменливите соборци револуционери по дух, почивај во мир.

Караманов“.

 

Железничката станица Сладак Кладенец. „Длабоко шокирани од незаменливата загуба на двајцата големи револуционери Гарванов и Сарафов, згрозени во највисок степен од сатанското предавство на пониските суштества, се поклонуваме пред светите останки на хероите. Вечен е нивниот спомен.

Андреј Златев, Пулев, Димитар Делбуров, Керју Николов, Никола Станчев, Димитар Штеев, Киро Андонов, браќата Дукови, Стефан Или-ев, Стефан Тодоров, Иван Димов, М. Аладуков, Бељу Митев, Митју Кунев, Зидаров, Г. Димитров , Арнаудов, Стојчев, браќата Стојчеви, Др. Колев, Гено Св. Арнаудов, А.Паскалев, Х.Илиев“.

 

„Дирекцијата на Народната библиотека во Софија потврдува дека сегашните примероци-преписи се совпаѓаат со телеграмите објавени во бр.3 на весникот „Илинден“ од 5 декември 1907 година.

директор на Националната библиотека.

Потврда на Софискиот окружен суд. бр.21619.

Потврда од Министерството за правда. бр.5417.

Потврда од МНР. бр.1135.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа