Геополитичкиот аналитичар проф. Бојан Чуков зборуваше за тоа колку е опасно да се поттикнува тензија меѓу земјите од Балканот. Не само тоа! Тој откри и кој стои зад тоа.

 

Еве што напиша проф. Чуков на својот личен Фејсбук профил (неговите зборови ги објавуваме без уредничка интервенција):

 

Опасно е да имаш сосед како Србија“, вели Вјоса Османи (претседател на Косово) во интервју за хрватскиот магазин „Вечерни лист“.

Ваквите апели на Балканот во никој случај не придонесуваат за мирен развој на нашиот регион. Зголемувањето на тензијата меѓу државите го фрли Балканот во хаос.

Поважно е да се забележи дека северномакедонскиот претседател Стево Пендаровски со своите антибугарски изјави како и редица други политичари во Скопје работат за истата кауза. Внатре-конфесионалната тензија и острата спротивставеност се градат .

Да се ​​смета дека „долгата рака на Москва“ оперира во Приштина и Скопје истовремено е теза за „сиромашните“ психички. Останува да се одговори на прашањето: Кој е хаотичен на Балканот? Кој создава тензија меѓу словенските православни народи од една страна, а од друга страна го спротивставува муслиманскиот социокултурен систем на словенско-православниот?

Во овој случај нема да одговорам. Многу е едноставно. Основен Вотсон!”