Во текот на следните 24 часа со умерен засилен ветер од северен североисточен правец во Источна Бугарија ќе навлезе студен воздух. Ќе преовладува облачно време. Врнежите ќе продолжат, насекаде со снег. Позначајни врнежи од снег ќе бидат во Северна Македонија и планинските предели, а во текот на денот во предбалканските и источните предели. Ќе се формира снежна покривка.

 

 Температурите ќе опаднат и во поголем дел од земјава ќе имаат спротивен дневни тренд, а до 14 часот ќе преовладуваат од минус 4° до 1°. На ова укажува прогнозата на Красимир Стоев на веб-страницата на НИМХ.

 

Атмосферскиот притисок ќе се зголеми и ќе биде значително повисок од просекот за месецот.

Во недела жолта шифра е најавена и за врнежи од снег, виулици, ветрови и засилен ветер за повеќе региони.