Потпретседателката Илијана Јотова коментираше дека многу се надева дека нема да има тензии и ексцеси при прославата на годишнината на Гоце Делчев во Скопје.

Според неа, доколку се дојде до такво, тоа нема да биде добар сигнал и за нашето општество и за граѓаните на Северна Македонија, јавува БНТ.

 

Многу се надевам дека денешните прослави навистина ќе бидат во спомен на еден голем револуционер, голем бугарски обединител. На човек кој не се сожалувал, за да ја види татковината обединета и слободна.

 

Во име на оваа меморија, да нема ексцеси, да нема тензија денес. Се надевам дека нашите колеги од Република Северна Македонија ги презедоа сите мерки за ова, истакна Јотова. 

 

Нема да биде добар сигнал што ќе го испратиме и до нашето општество и до граѓаните на РСМ доколку денеска дојде до конфронтација, ако денеска повторно се разменуваат зборови на омраза – какви што, за жал, сме сведоци во последните години. – додаде потпретседателот. 

 

Според неа, Република Северна Македонија го блокира нејзиното членство во ЕУ затоа што Бугарија е категорична.

 

Сè додека не се исполнат предусловите од францускиот предлог, кои исто така беа прифатени и се одлука на бугарското Народно собрание, нема да дадеме зелено светло за меѓувладина конференција, која практично ќе го деблокира вистинскиот процес за почеток на преговорите со РСМ.

И додека Бугарите во Македонија не се запишат во уставот на нашите западни соседи, но и не само запишани, туку и почитување на нивните човекови права, како земја е на пат кон вистинско членство во ЕУ, коментира Јотова.