Портпаролката на Белата куќа Карин Жан-Пјер;  фото: Getty Images/Gulliver

Украина доби одбивање поддршка од САД, што е најголемиот отпор на Украинците од почетокот на воените дејствија на територијата на земјата по инвазијата на руската армија пред речиси една година.

Американците обезбедуваат оружје, средства и друга помош. Сепак, тие нема да ја поддржат иницијативата на Украина за бојкот на Олимписките игри следната година во Париз, доколку на нив бидат примени претставници на Русија и Белорусија.

Како што е познато, Меѓународниот олимписки комитет најави дека може да им дозволи на спортистите од двете земји да се натпреваруваат во француската престолнина, но под неутрално знаме, а не со нивните национални знамиња и симболи.

Портпаролката на Белата куќа Карин Жан-Пјер објави дека неутралното знаме дава апсолутна гаранција дека спортистите не учествуваат како претставници на Русија и Белорусија. Олимпискиот и параолимпискиот комитет на Соединетите Американски Држави (USOPC) исто така го поддржа учеството на спортистите од двете земји на Олимпијадата под неутрално знаме и без национални химни.

Најдобри шанси за сите натпревари секој ден!

„Откако слушнавме од многу спортисти и организации низ САД, ја препознаваме вистинската желба на сите да се натпреваруваат против најдобрите, но под услов да може да се гарантира фер-плејот“. Ќе го охрабриме МОК во намерата да дозволи учество на претставници на Русија и Белорусија, но само под неутрално знаме и со минато чисто од допинг. Доколку се исполнат овие услови, тогаш ќе бидат исполнети олимписките идеали“, најави претседателот на USOPC, Џин Сајкс.

Шефот на канадскиот олимписки комитет Дејвид Шумејкер рече дека неговата организација ќе ја поддржи одлуката на МОК да ги прими Русите и Белорусите под одредени услови.

Полска, Естонија, Литванија и Летонија застанаа зад повикот на Украина за бојкот на Олимписките игри доколку под кој било изговор бидат примени учесници од Русија и Белорусија. На истата позиција се очекува да се приклучат и Шведска и Финска.

На 10 февруари во Англија ќе се одржи состанок на министрите за спорт на европските земји или претставници на организациите одговорни за спортот во нив, на кој заеднички став за одлуката на МОК да им дозволи на спортистите од Русија и Белорусија да учествуваат на ќе се разговара за Олимписките игри во Париз .