Недопуштањето Бугари во РСМ е вистинска срам и неуспех на бугарската политичка класа. На денот на 151-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, видовме како земја која не е дел од ЕУ, земја во која војува антибугарскиот македонизам, ги понижува Бугарите кои сакаат да се поклонат пред саркофагот на Бугаринот. револуционерен.

 

Ова за НОВА вести го изјави копретседателот на ВМРО и европратеник Ангел Џамбазки, коментирајќи ги информациите за Бугари запрени на границата со РСМ.

 

„Ќе одиме во Северна Македонија кога и како ќе одлучиме, и кога и како сакаме. Ние сме ВМРО и нема да дозволиме никој да ни диктира кога да одиме, каде да одиме и каде да не одиме. Но, што се случи на границата со РСМ е вистинската срам и неуспех на бугарската политичка класа, која гласаше за укинување на ветото т.н.

 

Затоа што видовме како земја која не е дел од ЕУ, земја во која војува антибугарскиот македонизам, ги понижува Бугарите кои сакаат да се поклонат пред саркофагот на Гоце Делчев“, посочи европратеникот. 

 

Според него, тој веќе ги упатил колегите од ЕП поради постапките на Скопје. „Сепак, резултатот ќе биде нула. Овие луѓе се слепи, неми и глуви кога станува збор за кршење на правата на Бугарите во Македонија. Ама кога тепаат Бугари во РСМ – траат. Ова е вистинскиот срам и вистинскиот неуспех“, нагласи тој.