Тинејџерка од Бугарија оди во затвор во Англија бидејќи украла 1.000 фунти од постара госпоѓа во Јорк, пишуваат островските медиуми. 

Елеонора Христева беше осудена да помине 12 недели зад решетки откако беше прогласена за виновна.

Инцидентот се случил на 19 ноември годинава. Нашенка ја следеше старата дама, која штотуку подигна пари од банката, до центарот на градот. Кога жената отишла да си ги измие рацете, тинејџерката и ја грабнал чантата во која биле парите и побегнал. 

 

Украдените пари биле наменети за божиќни подароци и плаќање сметки, според судските документи на кои се повикува обвинителот Мартин Батерворт.

По кражбата повозрасната жена од страв дури и ги сменила бравите на својот дом, известија и истражителите. 

Осудувајќи ја на 12 недели, заменик-окружниот судија Спенсер рече: „Моја должност е да те осудам за сериозно и непријатно дело.“

Бугарскиот државјанин пристигнал во Британија два месеци пред кражбата, сослуша судот. Таа го следи судскиот процес против неа со помош на бугарски преведувач.

Нејзиниот адвокат Хари Бејман изјави дека таа нема намера да се врати во Бугарија, но планира да оди кај нејзината мајка која живее во Лондон кога ќе биде ослободена, пишува Sports.yahoo.

Детективот Констабл Бредли Бејли од полицијата во Северен Јоркшир, кој ја истражува кражбата, рече:

„Ова беше неверојатен случај на крадец кој цели на ранлива постара личност за своја финансиска корист. Постапките на Христова ја оставија жртвата шокирана и вознемирена поради тоа што беше мета на таков начин, а исто така се плашеше дека некој може да ги употреби нејзините клучеви и да влезе во нејзиниот дом“, рече полицаецот. 

„Полицајците ја однесоа жртвата дома и се погрижија да и ги сменат бравите . и се чувствуваше безбедно во својот дом“, вели Бејли. 

„Полицијата во Северен Јоркшир нема да толерира криминалци да ги таргетираат ранливите жртви и ќе ја искористиме секоја можност да ги изведеме оние што го прават тоа пред лицето на правдата“, соопштија од властите.  

 

 

Жената сфатила дека чантата ја нема дури откако ги измила рацете. Снимката од видео камерите била проверена и се покажало дека тие ја снимиле кражбата. Христова беше идентификувана и уапсена на 26 ноември. Оттогаш таа е во притвор.

Бугарката на распит во полиција изјавила дека дел од парите им ги дала на пријатели, а остатокот го потрошила на облека и кирија.