Математичарот проф. Николај Витанов ја анализираше војната во Украина. Еве што напиша на својот личен Фејсбук профил за ситуацијата на 2 февруари:

Кратки информации за војната за 02.02.2023 година.

 

ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД РАДАДНИК

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање.

Поставете ги вашите чувства на сопствениот ѕид и запомнете дека чувствата што ве поттикнуваат да ги истурите се резултат на негативните емоции родени од болното чувство на голата пропагандна кука по која се лулате. Тргнете се од јадицата и за кратко време ќе се чувствувате подобро.

Во време кога аналитичарите масовно го губат умот поради

Закон на Витанов: парите се елемент кој се спојува со човекот за да го разложи,

мора да останат уште неколкумина кои можат трезвено да ја проценат ситуацијата. И трезвената пресуда ја нагази мислата на Бизмарк дека треба да гледаме на нашиот национален интерес.

Националниот интерес со точно два ипол збора, вчера ви го објаснив: придобивки за народот. Значи, ние ја гледаме оваа војна и секогаш се прашувам: А каква е користа за нас од ова? 

Да почнеме. Пред се за бугарската политика. Како што велат, серијата завршува денеска. Завршува точно како што е предвидено. Која беше користа за луѓето досега? Вие велите. Ме прашувате што ќе биде по следните избори.

Многу едноставно: ќе има мнозинство за влада. Дали ќе има влада и ако има, во каква форма ќе биде таа е друго прашање. 

Сега за војната.

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа. Затоа што бавните процеси се тие што ќе го одредат исходот на војната.

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Нема промени. Украина е закачена на системи и приливи исто колку и спроведувањето на стратегијата последниот Русин да го убие последниот Украинец во конвенционална војна.

Веќе не тече дека ќе започне нуклеарна војна. Сè е добро пресметано. Знаете, отсекогаш сум велел дека Американците можат добро да размислуваат. Сум учел и од нивните книги.

Процес 2: Логистиката на руската армија. Дали ракетите се завршени – не. Дали останаа без школки – не. Па, тогаш работите продолжуваат како порано.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Системот Таракан сè уште не преминал на Таракан 2, бидејќи украинската армија се намалува во бројот. Трките за повик на улици на Украина се секојдневна појава.

Се уште има чадено месо, но загубите се такви што има проблеми со нивното надополнување. Овој проблем се очекува да продолжи и да се интензивира бидејќи мелниците на фронтовите работат со добро темпо. Се гледа дека нема доволно чадено месо. Лесно се гледа – Русите напредуваат.

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Продолжува постепеното уништување на критичната инфраструктура на Украина. Рускиот јазик не е засегнат. Концентрацијата на руските напади врз украинската инфраструктура на фронтот се очекува да го спречи движењето на украинските единици. Се очекува да продолжат нападите врз украинската критична инфраструктура.

По енергетската инфраструктура ќе почнат масовни штрајкови врз транспортната инфраструктура и врз производствената инфраструктура. Едноставно прашање – како да победите во војна кога вашата инфраструктура е уништена, а на непријателот не е засегната? Размислете. И запомнете 

Друг закон на Витанов: Поврзувањето на човек со пропаганда го претвора во јурдек.

Процес 5: Надпраг шок. Нема ниту еден. Руската тактика е да се спушти прагот со уништување на украинската инфраструктура и со организирање мелници за месо на фронтовите, сеќавајќи се на принципот на фон Молтке: Кога нема војска да ја брани територијата, територијата заминува.

Западњаците се борат да го одржат барот високо со снабдување со оружје. Критично за Прага – бројот на украински војници. Набљудувате, нели – за да го задржи прагот релативно висок, НАТО се повеќе се заглавува во овој конфликт.

Да видиме како ќе стои под нуклеарниот праг. Затоа што кога украинските војници ќе почнат да завршуваат и кога баба Меца ќе почне да го поминува прагот, или ќе треба да се прекине војната или да се официјализира присуството на единиците на НАТО во Украина.

Да се ​​подигне расположението

Теорема на Витанов: Не ја пуштајте баба Меца од дувлото, ќе ви ги изеде медните кошници.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Движењето е бавно и е резултат на руска офанзива, која ја препознава и украинскиот Генералштаб. Имаме руски напредок во Запорожје.

Цел – конечен неуспех на идејата за украинско напредување на Крим. Досега, ниту една поголема населба не е заробена, но украинската логистика е прилично вознемирена. Уличните борби во Угледар продолжуваат. Но, Русите беа истиснати од таму.

Голи куки за гофери.

Украинската армија мора да пренесе резерви зад себе за да ја зајакне ситуацијата. Скокани пловни објекти – префрлате резерви на Угледар – со Бахмут ситуацијата се влошува.

Се префрлаш во Бахмут – со Угледар ситуацијата се влошува. Иницијативата е кај Русите. Нема голема украинска брзање. Логично – системот Таракан ги прислушуваше резервите, исто како што ве предвидуваа. Обидот за напад на Сватово се претвори во катастрофа – фронтот и таму почна да се движи во западен правец.

Процес 7: Идеолошката борба. Работите се прилично мирни во Русија, ситуацијата на фронтот во моментов е поволна, нема услови за масовни немири. 

Проблемите се со Украинците. Тие се инспирирани дека можат да ја добијат војната и затоа големите загуби се внимателно сокриени. Сепак, загубите веќе тешко може да се кријат, се гледа од хајката по улиците, каков хаос се работите.

Западните обиди да го пополнат недостигот во тактички групи на украинските баталјони се претставени како огромна помош. Не, тоа не е голема помош.

Ова е добро пресметана помош за да се ослабне Русија што е можно повеќе. Не се очекува да започнат масовни немири ниту во Украина. За домашна потрошувачка, украинската пропагандна машина работи добро.

Војната нема да заврши добро за Украина. Прашањето е што ќе правиме кога ќе заврши војната. Дадоа, дадоа и конечно наместо да си ги остварат сопствените национални интереси, реализираа туѓи национални интереси и пак клоцаа.

Патетичен е обидот да ги прикриете вашите срања со обвинување на Витанов за русофил.

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосната тага продолжува. Че и жалост. Нема суптилна национална пропаганда. Украинскиот е оставен да биде. И таа е целосен аматер. Оставен е американскиот да се фрли. Но, таа има луѓе кои не ни знаат каде е Украина. Бугаринот е многу поупатен затоа што Украина му е под нос.

И бидејќи нашата пропаганда е перница, мора да ја зајакнеме цензурата, нели? Нормален развој во текот на војната, но тоа што се нарекувате демократ и зголемената цензура го осветлува вашиот недемократски гол задник. Само затоа што се нарекуваш демократ.

Закон на Витанов: По преземањето на власта, демократот станува демократ.

Заклучок: Бидете внимателни со оние кои ви велат дека се демократи. Огромното мнозинство од нив не се.

Ни треба друг пристап кон пропагандата, но го немаме. Пропагандата мора да се гради врз бугарските национални интереси. А тие се – кои се придобивките за луѓето од оваа војна. Направете ја вашата пропаганда на тоа. И нема да мора да ја засилувате цензурата.

Но, доволно е за денес. 

Возиме понатаму

Политички науки – (Ден 91)

Продолжуваме да разговараме за политичката елита. Денеска разговараме за прашањето – која треба да биде главната задача на политичката елита. Има всушност три од нив. Ајде да ги видиме. 

1. Создавање стабилен баланс меѓу политичките сили. Затоа што кога нема одржливост, произлегува политичка нестабилност, тогаш доаѓа политички хаос, а потоа хаосот се шири низ целиот политички систем.

Како нашата политичка елита се справи со оваа задача во последните 3 години? Одговор – никако. Се наоѓаме во политичка нестабилност.

Значи нешто не е во ред со нашата политичка елита. Некои веселби ќе речат дека е импотентен. О, нема голема работа – ова се поправа со замена на старите членови со млади членови. Во право. Други веселби ќе речат дека на крилата на елитата се појавиле црни точки. Така се третира, велиш. 

2. Формирање на стабилен и ефективен политички режим. Значи – стабилно – оди – дојди. Имаме стабилност на нестабилност. Но, исто така ефикасно згора на тоа. Овде политичката елита веќе грми. Витанов, сега не спиеш и пак зборуваш за Данска?

Да, да-а-а-, зборувам за Данска, уште пред 450 години високи дански благородници признаа дека во Данска има скапани работи.

3. Обезбедување на стратешки тек на ефективен, конкурентен и демократски развој. Значи, како што се договоривме, немаме ефикасност. Конкурентност?

Леле, колку комплициран збор. Заменете го со зборот круша за да ве разбере елитата. Зошто? Па, конкурентноста не може да се лажира. И крушата може.

Конечно, демократски развој? Што беше демократијата таму? Демократија? Уф, фуф, ќе биде нешто друго Моќта на политичката елита стуткана со бубамари?

Ашколсун, таму ќе биде! Но, ова води директно до последниот стих од песната за дубинушката, кој го научивме многу одамна на часовите по пеење – сега не се учи, бидејќи е ужасно непријатно. Но, дали се сеќавате кои беа последните 3 зборови од тој стих?

Вразуми се и поправи си ја пропагандата. И поправете го политичкиот систем и политичкиот режим – шепоти некој од зад аголот. Брат, кој е овој песвенк? – трчаме до аголот да го фатиме и да му ги повлечеме ушите. И зад аголот – никој. Само на ѕидот натпис на некој неразбирлив јазик:

Сè што има почеток има и крај.

Затоа размислете, добро, размислете.

Интересно е, а?

Ајде, доста е за денес. Утре – повеќе.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ДИНАМИКА НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ, 2005 (47. ден)

…Речиси секаде, освен во некоја од егзактните науки (физиката), каде што ова е експлицитен принцип, често се заборава дека секоја акција има контрадејство. Присуството на имигранти, иако на работни места со ниски плати, во комбинација со невработени државјани во локалната етничка група на земјата-домаќин е „експлозивна мешавина“ што доведува до антиимигрантско расположение….

Цитирам, добро, го цитирам проклетиот Витанов од горната книга.

Значи, ако не управувате со квантитетот и квалитетот, туку со мигрантите што ги пуштате во вашата земја, има бурни реакции и се појавуваат антиимигрантски чувства. А колку се силни, гледаш колку си потфрлил. Види, па види. Италија, Франција, Германија и други. Што е со нас? Како за нас, тука nya-maa-a-a-a.

Ах, да, требаше да спомнам дека во Данска се е гнило и можеби има антиимигрантски чувства, но кај нас апсолутно нема и никогаш нема да има. Само, немој да заборавиш дека бугарскиот е античестичка. Кај него работите функционираат поинаку. Тој ретко ќе излезе на изложба.

Ќе прднам тивко додека квантитативните промени се претвораат во квалитативни. Потоа следи последниот стих од песната за дубинушката. За да не се случи тоа, работете за националните интереси. Со два и пол збора – бенефиции за народот мора да има.

Придобивки-и-и-и-и. Затоа што можеби долго нема да излезе на големи демонстрации, но внимавајте да не му чешаат рацете дека клубот е таму. Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.