Украинскиот воен штаб лоциран на територијата на Угледар е уништен со удар со висока прецизност, во кој била употребена муниција „Краснопол“, објавија светските публикации.

Точната локација на нападот е утврдена со хакирање на сателитската интернет мрежа Starlink за да се утврди точната локација на терминалот, кој се покажа дека се наоѓа токму во седиштето на украинската армија, од каде што беа контролирани украинските војници во Угледар.

 

Според информациите, ударот врз теренскиот штаб и комуникацискиот центар на вооружените сили на Украина во Угледар бил изведен со проектил „Краснопол“ со голема прецизност од 152 мм.

Седиштето и центарот се наоѓале во котлара во близина на противпожарната станица на северната периферија на градот. Откриени се благодарение на средствата за радио-електронско војување „Жител“ и „Свет-Ку“.