Математичарот проф. Николај Витанов ја анализираше војната во Украина. Еве што напиша на својот личен Фејсбук профил за ситуацијата на 31 јануари:

Воен бриф за 31 јануари 2023 година

 

ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД РАДАДНИК

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање. Поставете ги вашите чувства на сопствениот ѕид и запомнете дека чувствата што ве поттикнуваат да ги истурите се резултат на негативните емоции родени од болно чувство на голата пропагандна кука по која се лулате. Тргнете се од јадицата и за кратко време ќе се чувствувате подобро.

Да почнеме. Пред се за бугарската политика. Нови избори. Немам што да коментирам. 3 години хаос и слабост. Надворешните фактори го искористија тоа за дејствија против бугарските национални интереси. Да кажам уште еднаш: ако не можеш да шамариш, никој не те почитува. Ако не можеш да удриш шлаканица и си носиш гаќи, не те почитуваат уште повеќе. Оттука, првата задача на бугарската политика е едноставна: кренете ги панталоните. Задачите доаѓаа по две, велите. Па, еве ја втората задача на бугарската политика: Немојте да бидете самозадоволни. Објаснето едноставно и јасно за сите да разберат.

Сега за војната.

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Знаете, мојата теза е едноставна: Украина е на системи и се грижи исто како и спроведувањето на стратегијата последниот Русин да го убие последниот Украинец во конвенционална војна. Веќе не тече дека ќе започне нуклеарна војна. Сè е добро пресметано. Вклучувајќи голи куки, крап, платика и нивно кркање. Знаете дека и јас, откако учев американски и англиски учебници, го правам тоа.

Процес 2: Логистиката на руската армија. Дали ракетите се завршени – не. Дали останаа без школки – не. Па, тогаш работите продолжуваат како порано.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Системот Таракан сè уште не преминал во лебарката 2, бидејќи бројот на украинската армија се намалува. Трките за повик на улици на Украина се секојдневна појава. Се уште има чадено месо, но загубите се такви што има проблеми со нивното надополнување. Патем, колку станаа неповратните загуби на украинската армија? 400.000? 500.000? Тоа е тајна, нели?

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Продолжува постепеното уништување на критичната инфраструктура на Украина. Рускиот јазик не е засегнат. Концентрацијата на руските напади врз украинската инфраструктура на фронтот се очекува да го спречи движењето на украинските единици. Се очекува да продолжат нападите врз украинската критична инфраструктура. По енергетската инфраструктура ќе почнат масовни штрајкови врз транспортната инфраструктура и врз производствената инфраструктура.

Процес 5: Надпраг шок. Нема ниту еден. Руската тактика е да се спушти прагот со уништување на украинската инфраструктура и со организирање мелници за месо на фронтовите, сеќавајќи се на принципот на фон Молтке: Кога нема војска да ја брани територијата, територијата заминува. Западњаците се борат да го одржат барот високо со снабдување со оружје.

Критично за Прага – бројот на украински војници. Набљудувате, нели – за да го задржи прагот релативно висок, НАТО се повеќе се заглавува во овој конфликт. Наскоро ќе треба да се официјализира присуството на трупите на НАТО во Украина.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Имаме руски напредок во Запорожје. Цел – конечен неуспех на идејата за украинско напредување на Крим. Досега, ниту една поголема населба не е заробена, но украинската логистика е прилично вознемирена. Од ова се гледа дека Русите влегле во Угледар и почнале улични пресметки. Прашањето е која е целта на ова.

Удар лево – кон Запорожје, со цел да се прицврсти она што остана од украинската група која подготвува напредок кон Крим. Или удри надесно – за да ја опколи групата што стои против Доњецк. Има и други можности. Бавното напредување на Русите во и околу Бахмут продолжи. Засега нема украинска брзање. Логично – системот Таракан ги прислушуваше резервите, исто како што ве предвидуваа.

Процес 7: Идеолошката борба. Работите се прилично мирни во Русија, ситуацијата на фронтот во моментов е поволна, нема услови за масовни немири.

Проблемите се со Украинците. Тие се инспирирани дека можат да ја добијат војната и затоа големите загуби се внимателно сокриени. Сепак, загубите веќе тешко може да се кријат, се гледа од хајката по улиците, каков хаос се работите. Западните обиди да го пополнат недостигот во тактички групи на украинските баталјони се претставени како огромна помош.

Не, тоа не е голема помош. Ова е добро пресметана помош за да се ослабне Русија што е можно повеќе. Војната нема да заврши добро за Украина. Прашањето е што ќе правиме кога ќе заврши војната. Дадоа, дадоа и конечно наместо да си ги остварат сопствените национални интереси, реализираа туѓи национални интереси и повторно ги клоцаа. Патетичен е обидот да ги прикриете вашите срања со обвинување на Витанов за русофил. Наместо да се прикривате за уште еден удар, реализирајте ги своите национални интереси.

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосната тага продолжува. Че и жалост. Нема суптилна национална пропаганда. Украинскиот е оставен да биде. И таа е целосен аматер. Оставен е американскиот да се фрли.

Но, таа има луѓе кои не ни знаат каде е Украина. Бугаринот е многу поупатен затоа што Украина му е под нос. Тука е потребен друг пристап, но нема. Пропагандата мора да се гради врз бугарските национални интереси. Размислете со мозокот, а не со друго нешто метар подолу. Размислувањето со она што е еден метар подолу води само до клоцање на истото.

Но, доволно е за денес.

Возиме понатаму

Политички науки – (Ден 89)

Продолжуваме да разговараме за политичката елита. Како се формира и какви задачи треба да има? Значи пред се, политичката елита е група на луѓе со политичко влијание. Имате такво влијание – можеби и вие сте дел од елитата. Немате такво влијание – дефинитивно не сте дел од политичката елита. А што друго има политичката елита?

Па, оваа елита ги зазема водечките позиции во органите на управување на државата, политичките партии и другите јавни организации. Но и тоа не е доволно. За да се биде во политичката елита, треба да се биде сето ова и нешто друго – да се влијае врз развојот и спроведувањето на политиката во земјата.

Значи, вујко пари треба да направи 3 чекори за да ја контролира политичката елита на земјата ДД добро, ДД, не е БД. Значи чекор 1: подигнете бубамари на ниво на политичко влијание.

2. Вметнување на бубамарите во органите на управување на државата, политичките партии и други организации. 3. Помагање на бубамарите да почнат да ја развиваат и спроведуваат политиката во државата. Следи преминот на квантитативните промени во квалитативни, па затоа, доволно количество бубамари обезбедува контрола врз политиката во државата од страна на чичко-парите. Подготвени.

Интересно е, а?

Ајде, доста е за денес. Утре – повеќе.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ДИНАМИКА НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ, 2005 (45. ден)

…Ќе разгледаме 4 фактори кои ја олеснуваат миграцијата и важни за разбирање на насоките и причините за идните миграциски текови кон Бугарија….

Цитирам, добро, го цитирам проклетиот Витанов од горната книга.

Фактор 4: Познавање на јазикот.

Мигрантите кои го зборуваат јазикот на земјата домаќин имаат природна предност во однос на оние кои не го зборуваат јазикот. Затоа гледаме големи текови на мигранти од колониите кон земјите кои биле колонијални империи. Го знаат соодветниот јазик. Познавањето на јазикот е суштинска алатка за регулирање на мигрантските текови. Со користење на оваа алатка, можете да ја насочите миграцијата за да не создавате големи групи во земјата кои ниту го знаат јазикот ниту сакаат да ги интегрираат и испразнат вашите социјални системи наместо да ги пополнуваат. Ги кажуваш овие работи Витанов, зборуваш за намерна мигрантска политика, но во овие делови работата е заглавена на атракторот – еден ден ќе помине, ќе дојде друг и нема да мрда од таму. Бевме транзитна земја. Така, така, и додека ја пееме оваа песна, еден ден ќе се разбудиме со студени нозе и ќе видиме што ќе се случи.

Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.