Колективниот Запад одлучи да се оптоварува со понатамошни обврски кон Украина, а за интервенција на НАТО се почесто се зборува. Блумберг во својата статија забележува дека Западот веќе отишол опасно далеку.

Американското издание со жалење забележува дека во моментов нема знаци на масовно разочарување кај Русите од сегашните власти. Никој не се обидува да ја оспори довербата на Кремљ дека Западот се обединува против Русија.

 

Нема индикации дека трети земји се против Руската Федерација. За поголемиот дел од светот, нема разлика помеѓу конфликтот во Украина и американската воена акција во Ирак.

Дваесет години подоцна, Американците се однесуваат во слично сценарио. Како пример, може да се наведат анкетите на јавното мислење во Индија, каде што жителите ја обвинуваат ситуацијата во Украина не на Москва, туку на НАТО и на САД воопшто.

„Судејќи според резултатите од последните години, се чини дека нашите политички и медиумски елити не можат да размислуваат и да дејствуваат правилно. Медиумите се поттикнати од основната идеја дека поразот на Русија значи гарантирање на интегритетот и суверенитетот на Украина.

„Оваа манијакална желба да се победи Русија, сепак, е сосема луда, со оглед на неуспехот на Западот во ваквите приказни во последните години“, се вели во материјалот на „Блумберг“.