Игор Југ со емотивна порака до Македонците: Можете да си копате очи за се, но кога националните интереси се во прашање мора да бидете сите Македонци, а тука е лудиот Хрват да ви помогне затоа што ве сака

Ne sum Makedonec po rod.

Iako možebi imam dadeno nekoja žrtva za Makedonija i od koga znam za sebe ja sakam ovaa zemja kako svoja vtora Tatkovina, smetam deka toa ne mi dava za pravo da vi se mešam vo nacionalnite prašanja.

No moram da vi kažam nešto, prijateli moi, nekade debelo grešite!

Ne znam koj e glavniot pričinitel za vakvata loša nacionalna strategija, no možam da vi ukažam na nešto koe e mnogu važno koga borbata za začuvuvanje na nacionalnoto e vo prašanje.

Će go citiram dr. Nele Karajlić, poznat muzičar i akter inaku po nacionalnost Srbin od Bosna.

Toj vo svojata kniga “Fajront u Sarajevu” vo eden del opišuva što se slučuvalo koga vo Bosna počnuvala vojnata i kakvi nacionalni strategii imale trite entiteta koi do togaš živeele tamu vo najnormalni odnosi, a sega vojuvale edni protiv drugi….

Će se zadržam samo na toa što go kažal za mojot narod, za Hrvatite.

Zboruva prvo za Bošnjacite, pa za Srbite, a za Hrvatite samo kratko će kaže : “A Hrvati, pa za njih znamo da su uvijek kad se radi o nacionalnim pitanjima jednoglasni” TOLKU!!!

Nemojte da mislite deka vo Hrvatska nema podelbi kako što ima vo Makedonija, ima i toa kakvi.

Ima oči vadenje na partiska osnova, navredlivi etiketi se lepat i tamu na neistomislenicite. Ako ovdeka se narekuvate međusebno, Nebanjati i Komunjari, vo Hrvatska nas desničarite kontra stranata ne vika Ustaši, a nie levičarite gi vikame Udbaši. I vo Hrvatska političarite ne se sjajni, isto kako i ovde. Ednite slepo mu sluguvaat na Brisel, dodeka drugite se ušte gi tepa jugonostalgija, kradat, pravat neprirodni koalicii….

No ona dobroto e što kaj narodot e silno razviena nacionalnata svest i koga se raboti za nacionalnite prašanja togaš zaboravame dali sme od “Ustašite” ili od “Udbašite”, togaš site zastanuvame pod edno zname, togaš site sme Hrvati!!!

Toa se vika nacionalna svest i nacionalno edinstvo!!!

Toa e ona na koe sakav da vi ukažam, toa e ona što na ovoj narod ovde mu fali.

Možete da si kopate oči za se, da se narekuvate : nebanjani, bugaraši, antički, srbomani, komunjari, severdžani…No koga se nacionalnite interesi vo prašanje, togaš mora da bidete edinstveni, togaš site treba da ste Makedonci i zaedno da se borite za ona što site ve povrzuva, a tuka e i ludiot Hrvat da vi pomogne, zatoa što ve saka, zatoa što toa mu e vo genot, da ne go ostava bližniot vo nevolja i zatoa što toa mu e građanska dolžnost! (Ova poslednoto treba da go počituvaat site građani na Makedonija bez razlika na nacionalnata pripadnost).

Nacionalnite prašanja se mnogu važni, a se branat samo so razvivanje na nacionalna svest i nacionalno edinstvo!!!

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа