Руската офанзива на фронтот во Донбас продолжува. Главната стратешка цел е да се пробие линијата Северск-Солдар-Бахмут-Часов Јар, јавува воениот дописник Семјон Пегов, цитиран од светските публикации.

„ПМВ Вагнер успешно ја помина првата етапа од заземањето на Соледар. Сега руската армија подготвува офанзива кон Северск, на патот до кој се наоѓа селото Белогоровка, каде што доброволците од БАРС-7 заедно со 7-та бригада на ЛПР буквално ја преземаат контролата метар по метар населбата“, напиша Пегов на својот Телеграм канал.