Специјалната операција стана принудна и екстремна мерка на Русија како одговор на подготовката на агресија од страна на САД и нејзините сателити, поради сегашната ситуација, светот се приближи до заканата од Трета светска војна.

Ова го изјави претседателот на Единствена Русија, заменик-претседател на Советот за безбедност на Руската Федерација, Дмитриј Медведев, пренесоа руските медиуми.

„Нашата партија мора да им помогне на луѓето во светот да разберат дека специјалната операција што се спроведува стана присилна и последна мерка како одговор на подготовката на агресија од страна на Соединетите Американски Држави и нивните сателити.

Очигледно е дека светот е блиску до заканата од Трета светска војна поради тоа што се случи“, рече Медведев и на состанокот на бирото на Врховниот совет на Единствена Русија.