Српската министерка за рударска индустрија и енергетика Дубравка Једовиќ на својот официјален профил на Инстаграм напиша дека во близина на селото Жагубица, источна Србија, е откриено големо наоѓалиште на злато. Се наоѓа на околу 90 километри од бугарскиот град Видин.

„Прелиминарните резултати од технолошките истражувања покажуваат дека е можно да се произведе концентрат од чисто злато со вкупна стапка на искористеност на златото од повеќе од 93 отсто“, напиша Једовиќ, нагласувајќи дека тоа може да биде од големо значење за економијата на целата земја, а особено регионот на Источна Србија.

Министерот привлече внимание и на фактот дека проектот се уште е во фаза на проучување. Неопходно е да се потврдат добрите резултати преку нови истражувања, а потоа да се спроведе студија за да се потврдат ресурсите и резервите“, напиша и Једовиќ.