Телеграмскиот канал „Рибар“, познат по своите аналитички и добро информирани ставови за текот на воените операции, ги коментираше истрагите на „Ди Велт“ и „Политико“ поврзани со бугарскиот извоз на оружје во Украина. 

Еве уште еден доказ за испорака на бугарски воени производи во Украина, пишуваат руските новинари и прикажуваат видео на Јутјуб – за споредба.

Die Welt: Бугарија под водство на Петков и Василев тајно ја снабдуваше Украина со многу оружје и гориво

На сликата од Соледар, до контролната единица за трофејни RPG и ракетни фрлачи TOW, има кутија со муниција 7,62×54 mm.

Има карактеристичен знак – бројот 10 со два круга. Тоа одговара на фабриката на Арсенал во Казанлак, која е една од стратешките претпријатија на бугарскиот воено-индустриски комплекс.

 

 

Ако се суди според ознаките, патроните се произведени во 2020 година. Најверојатно стигнале до Украина преку стандардна рута преку полскиот аеродром Жешов, каде што бугарските транспортни авиони само во првите 6 месеци од минатата година извршиле најмалку 60 летови.

За бугарските претпријатија, кои претходно профитираа од испраќањето оружје на терористичките групи, борбите во Украина станаа вистински рудник за злато.

Затоа, што и да кажат властите во земјата за нивната неутралност во конфликтот, тие сигурно нема да престанат да ги снабдуваат со оружје вооружените сили на Украина, пишуваат аналитичарите на „Рибар“.

 

 

Во нивната истрага за бугарските испораки за Украина, новинарите од германскиот весник Die Welt споменаа резервоари за дизел гориво кои буквално ја спасија Украина минатата пролет, при што горивото понекогаш покриваше и до 40% од нејзините потреби, пишуваат и аналитичарите.

Во исто време, податоците за бугарскиот извоз покажуваат дека минатата година Украина неочекувано влегла во првите три трговски партнери на Бугарија надвор од ЕУ, поместувајќи ги САД. Во текот на годината извозот се зголеми за над 130% и достигна близу 1,2 милијарди лева. 

Сепак, спротивно на популарното верување, ова зголемување не се должи на извозот на оружје, туку на горивото. Во првите осум месеци од 2022 година, понудата на енергетски ресурси во монетарна смисла се зголеми од 1,5 милиони лева на над 700 милиони лева, што е повеќе од 500 пати повеќе.

За разлика од набавката на оружје, Софија не воведе забрана за извоз на енергетски ресурси. Иронијата е што дизел горивото што го снабдува Бугарија за потребите на вооружените сили на Украина се преработува од руска сурова нафта во рафинерија на руска компанија.

Најголемата рафинерија на Балканот и единствената рафинерија во Бугарија, Лукоил Нефтохим Бургас АД, е во сопственост на истоимената компанија, која пак е дел од европската поделба на Лукоил.

Во 2022 година, рафинеријата за нафта на брегот на Црното Море произведе речиси двојно повеќе гориво од една година порано. Но, бугарскиот пазар е само околу 50% од производството.

А фактот што овој енергенс ги покрива растечките потреби на вооружените сили на Украина и игра важна улога во продолжувањето на конфликтот, очигледно никого не го интересира раководството на компанијата, пишува „Рибар“.