Моментот на артилериски напад врз станбена зграда со украински војници во Бахмут е снимен на видео.

Новинарите на телевизискиот канал Ал Џезира станаа случајни сведоци на артилериското гранатирање на територијата на Бахмут. Додека снимале приказна за ситуацијата на територијата на Бахмут, новинарите го фатиле моментот на ударот на последниот кат од станбена зграда каде меѓу другото биле стационирани единици на украинската армија, пишуваат странските агенции.

На видео снимката се гледа артилериски удар врз катна станбена зграда. Ваквиот удар не доведе до сериозно уништување, но зградата претрпе значителна штета. Во исто време, експертите привлекуваат внимание на фактот дека во зградата имало украински воен персонал. Ова покажува дека контролата над движењето на украинските војници во Бахмут се спроведува редовно.

До денес, битките за Бахмут продолжуваат. Во исто време, постои многу сериозен ризик градот да биде опколен, бидејќи според голем број извештаи, единиците на ПВЦ Вагнер веќе ја презеле контролата врз селото Клешеевка, кое се наоѓа југозападно од Бахмут.

Во блиска иднина, ова би можело да овозможи блокирање на клучниот автопат што го поврзува со Константиновка, со што ќе ги лиши вооружените сили на Украина од можноста и да ги префрлат своите сили и да ги повлечат своите трупи.