Математичарот проф. Николај Витанов направи анализа за војната во Украина. Еве што напиша на својот личен Фејсбук профил за ситуацијата на 20 јануари:

Воен бриф за 20 јануари 2023 година

ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД РАДАДНИК

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање. Поставете ги вашите чувства на сопствениот ѕид и запомнете дека чувствата што ве поттикнуваат да ги истурите се резултат на негативните емоции родени од болното чувство на голата пропагандна кука по која се лулате. Тргнете се од јадицата и за кратко време ќе се чувствувате подобро.

Почнува состанокот во Рамштајн, на кој ќе се одлучи дали Украина ќе продолжи да се држи до системите. Прогноза – ќе се одржи, има уште украински војници. Пумпањето оружје ќе продолжи. Украинците ќе бидат мобилизирани каде и да бидат фатени.

Да почнеме. Пред се за бугарската политика. Гледајте, гледајте само што се случува и сетете се на моето предвидување направено 2 месеци пред последните избори. Бојко Борисов одлично ја игра својата игра. Револуцијата е при крај. Разочарувањето е големо. Контрареволуцијата доаѓа. Што повеќе да ти пишам? Гледајте. Летаат вреќи.

Сега за војната.

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Знаеме дали системите запрат војната завршува за 1 месец. Така, за Украина е од витално важно системите да функционираат. Системите ќе работат. Целта е максимална исцрпеност на Русија без разлика на украинските загуби. Не е важно колку стотици илјади украински војници ќе загинат и колку територии ќе изгуби Украина. Старото оружје од магацините на НАТО е болка. Се додека има украински војници, снабдувањето ќе тече.

Процес 2: Логистиката на руската армија. Имаат и опрема и муниција и луѓе. Овде во магацините има доста старо оружје за употреба. И тие мора да се заменат со нови, односно се очекува технолошки напредок и за Русите. Заврши обуката на мобилизираните 30 дивизии. Консолидација на фронтот и обид за офанзива се очекува не само во Донбас. Консолидацијата на фронтот значи големи загуби за украинската војска, која продолжува да го практикува системот Тавтабита (COIN) без доволна воздушна поддршка за да ја продаде супериорноста на руската артилерија. Ова функционира во корист на руската војска.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Украинската мобилизациска машина е напната до крај. Жртвите се огромни, но внимателно скриени. Сепак, ова не може да трае вечно.

Едноставно еден ден нема да има топовско месо за да ги затне дупките што ги предизвикуваат мелниците за месо на фронтовите. Прво тоа ќе се манифестира со губење на стратешката иницијатива, потоа ќе премине на „активна одбрана“, па на пасивна одбрана и на крајот фронтот ќе пропадне доколку нема директно вклучување на армиите на НАТО во војната.

Ќе видиме што ќе се случи. Последните украински резерви за мобилизација се очекува да бидат искористени во пролет и лето. После тоа, ќе стане интересно бидејќи се очекува загубите на „пензионираниот воен персонал на НАТО што се борат како доброволци“ нагло да почнат да се зголемуваат.

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Продолжува постепеното уништување на критичната инфраструктура на Украина. Рускиот јазик не е засегнат. Концентрацијата на руските напади врз украинската инфраструктура на фронтот се очекува да го спречи движењето на украинските единици. Се очекува да продолжат нападите врз украинската критична инфраструктура. По енергетската инфраструктура ќе почнат масовни штрајкови и врз транспортната инфраструктура.

Процес 5: Надпраг шок. Нема ниту еден. Русите можат да нападнат, но не, Украинците сакаат да нападнат, но не можат. Русите сметаат на истиснување на Украинците од Донбас. Па, ќе ги истуркаат по цена на многу жртви. Веројатно се потпира на намалувањето на прагот за да се надмине некој од погодоците.

Западњаците се обидуваат да го одржат прагот високо со снабдување со воена опрема и муниција. Толку критично за нивоата на праговите е бројот на украински војници. Ако се намали, знаете што рече фон Молтке: без војска да ја брани територијата, територијата заминува.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Соледар падна. Следен е Бахмут. Украинската пропаганда лаже дека нема стратешко значење. Ако падне Бахмут, заминува и Северск, а руската војска стигнува до Славјанск и Краматорск и започнува големата битка на војната, како што ви беше претскажано одамна.

Густината на украинските единици долж Бахмут е голема, се очекуваат огромни загуби – руската артилерија нема потреба многу да цели – каде и да падне граната, таа сепак ќе биде на главите на војниците. Украинските генерали треба сериозно да размислат за тоа. Паднаа клешти. Ако котелот во Бахмут се затвори, загубите на украинската војска кај Соледар ќе изгледаат невини пред колењето што ќе се случи кај Бахмут.

Мелницата за месо во Бахмут дава резултати. Русите имаа успех на делот Запорожје на фронтот, токму таму каде што беа масовни многу украински единици. Каде се овие делови? 2 метра под земјата кај Бахмут или метар под земја таму во рововите за да се држат руските напади. И да не заборавиме – обид за бура во Сватово, каде што, сепак, Русите нема да отстапат и јасно се видливи слабостите на системот Таракан. Гледаме и паметиме – критично за ситуацијата е бројот на украински војници. Украинците во земјите на НАТО ќе почнат да ги собираат и мобилизираат.

Процес 7: Идеолошката борба. Во Русија работите се прилично мирни, има повици за поостри акции. Путин нема да може бесконечно да ги игнорира доколку нема значајни победи и добивки на фронтот. Од друга страна, Украинците се инспирирани дека можат да ја добијат војната. Големите загуби се внимателно сокриени.

Ти пишав дека по околу 3 месеци износот на загубите веќе нема да може да се сокрие. А тоа јасно ќе се види од планираната пролетна офанзива на украинската армија. Имате резервации – правите офанзива. Немате резерви – преминувате на „активна одбрана“. Тоа е само за набљудување. Инаку, пропагандата е моќна – еј, кога ќе дојдат американските и британските тенкови, ние ги победуваме Русите и ги заземаме Крим и Москва.

Ја носиме војната на руска територија и други такви соништа. Сум напишал многу пати – не паѓајте на овие голи куки. Војната нема да заврши добро за Украина. Прашањето е што ќе правиме кога ќе заврши војната. Запомнете ги овие мои зборови и запишете кој пука против мене. Затоа што ќе дојде време кога ќе прашам зошто ме пукаше.

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосна тага. Значи, ја спасивме Украина од уништување, така! САД и НАТО мора да јадат репа! Бевме, бевме. Во Вашингтон, Лондон, Париз, Берлин и на други места пукнаа во смеа. И во Москва пукаат од смеење. Несмасна пропаганда и без промена на нешто поефективно. Оваа игра не се игра така. Отсекогаш пишував дека играта треба да се игра на таков начин што од војната ќе излезеш посилен, а не искористен, клоцан и одведен во друга катастрофа.

Во оваа земја, пак, јурдеците секогаш се наметнувале со извици против витановите, од кои произлегоа диви лудило, националните интереси се продаваа за ситни пари, а националните катастрофи следеа една по друга. Па луѓе, штом го сакате јурдекот, подигнете споменик на Златниот јурдек до Коња, пишете на него – на тие што не донесоа во национални катастрофи, пиши им ги имињата таму и оди понуди им цвеќе.

Повторно те направија во национална катастрофа додека гледам како се топиш. Ги претворија во будала која на своја сметка реализираше туѓи интереси. Витанов вели: мора да ја играме играта за другите да ги реализираат нашите интереси на своја сметка. Кркаат Јурдеците. Па тогаш – напред – од национална катастрофа до национална катастрофа.

Но, доволно е за денес.

Возиме понатаму

Политички науки – (Ден 84)

Продолжуваме со политичко учество. Има содржина и форма. Да видиме сега некои од формите на политичко учество.

Прво, имаме политички реакции на луѓе предизвикани од надворешни влијанија врз нив од други луѓе и/или институции. На пример, за влијание – ние не ги зголемуваме платите. Туи создава разновидна содржина од секојдневни пцуења до одлука за протест. Овие одлуки се протест во форма на масовна политичка реакција на опозициските партии и синдикатите, а тоа е политичко учество.

Друга форма на политичко учество е учеството во политички кампањи и избори. Овде веќе разбравме дека со одење на печурки наместо на избори се уште учествуваме политички. Затоа што системот е таков што на избори се делегираат овластувања и се избираат одредени политичари да владеат. Кога одиш по печурки, ниту селектираш ниту делегираш. И тогаш – што е со тебе. Па, обликувајте ги сами.

Друг облик на политичко учество е учеството во активностите на политичките организации, движења и партии. Тоа јасно. Политичкото учество е и извршување на политичките должности во државните органи и поддршка на остварувањето на функциите на овие органи. Но, јас не сум политичка личност, само доброволно помагам за заштита на јавниот ред. Мхм, мхм, власта почива на јавниот ред, затоа и ова е политичко учество. Ама…ама така ги реализираме туѓите интереси на наша сметка. Па, добро, добро, долго време ви ја кажувам оваа доктрина. Суптилната игра овде е дека вашиот мал интерес се користи за реализација на големиот странски интерес.

Ајде, доста е за денес. Со формите на политичко учество ќе продолжиме и утре.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 40)

…Од гледна точка на насоката на миграција, може да се издвојат три главни текови: миграција од југ кон север, миграција од исток кон запад (и од југоисток кон запад) и миграција од дворовите….

Цитирам, добро, го цитирам проклетиот Витанов од горната книга.

Денес – преселбата од исток кон запад. Леле, како-о-о-о-о. Еве каде сега ни е гајле, од овој правец автобусите со мигранти ни се тркалаат преку глава. Еве еден цитат од книгата, па да видиме што напишал Втанов пред 20 години за овие прашања:

….Ова ќе биде главниот правец на имиграцискиот притисок врз Бугарија во наредните децении….

Знаете како се исполни ова во 2005 година – У-дују-ју-ју-ју, долу Витанов, јаде само народните пари, надвор, да го прекинеме неговото финансирање. Поминаа две децении. Дали Витанов беше во право – беше во право. Јадел народни пари? Бр. Ајде сега барај ги резултатите од овие ама за кои ги дадовте народните пари. Затоа што над глава ви се тркалаат автобуси со мигранти, а Витанов има црно-бел доказ дека навреме ве предупредил.

Еве повеќе цитати од Витанов и од книгата:

…Кај мигрантите, пак, голем дел од нивните проблеми мигрираат, а капаците на земјите примачи – целта на мигрантите (на која наскоро ќе се приклучи и Бугарија) ќе биде многу помала од количината на човечки текови насочени кон нив ….

Нежно прашање овде – мора ли да паднеш во дупка за да научиш да го слушаш Витанов? Па, претпоставувам дека треба. Ајде сега, извади те од дупката, тие што ти ги изедоа парите. Докажано ми е дека не. Згора на тоа, навреме ве предупредив.

Конечно, еве уште еден цитат да кажам дека ве предупредив не само во 2005 година, туку и во 2023 година:

…. Ова значително ќе ја зголеми желбата на мигрантите долж линијата исток-запад да се населат во новопримените земји во Европската унија од Источна Европа и особено од Бугарија. На ова треба да му се спротивстави една добро промислена и решителна политика на бугарската влада, без разлика која партија е на власт….

Еве го предупредувањето – 2005 година, уште пред да станеме членка на Европската унија. Предупредувањето беше повторено во 2023 година. Промислена и решителна политика. Каде е таа? Ајде сега, кажи – еј, па кажи – Муш, и ќе завршам – Вах, убиј ме!

Но, не можете да го кажете тоа. Еве ја политиката, внимателно осмислена и категорична. Ја нема. Наместо тоа, автобуси со мигранти се превртуваат над главите на луѓето. Така, оваа игра не се игра. Како се игра – пишува подоцна во книшката и ќе дојдеме и до тоа.

Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.