Целата бугарска држава, со сите нејзини лостови – парламент, претседателство, европратеници, медиуми, со сета моќ што ја има, мора да се погрижи секој Бугарин во Северна Македонија да биде заштитен, почитуван, па дури и зошто да не – тие чувствуваат стравопочит кон него.

А најсилната алатка за влијанието на Бугарија врз Северна Македонија останува враќањето на ветото. Јас и моите колеги ќе дадеме се од себе ова да се случи. Вака на својот Фејсбук профил напиша Слави Трифонов, лидерот на „Има таков народ“. 

Повод за неговиот коментар е развојот на настаните во случајот со претепаниот секретар на клубот за култура „Цар Борис Трети“ во Охрид Христијан Пендиков. Како што објави БЛИЦ , пред неколку минути владиниот „Фалкон“ со 21-годишниот Бугарин во него слета во Софија. 

 

„Дали ова ќе го правиме како држава? Дали со соколот ќе го транспортираме секој понижен и претепан Бугарин во Северна Македонија? Бугарите од Северна Македонија сакаат да бидат заштитени од бугарската држава со сите можни лостови на влијание.

Тие не сакаат да бидат транспортирани. Тие сакаат да живеат слободно и достоинствено таму, во својот дом“, напиша тој.

Целиот текст на неговиот коментар го објавуваме неуредено:

Претепаниот Бугарин во Северна Македонија Христијан Пендиков штотуку е пренесен во Бугарија со владиниот авион „Фалкон“.

Ова ли ќе го правиме како држава?

Ќе го транспортираме ли секој понижен и претепан Бугарин во Северна Македонија со „сокол“?

Бугарите од Северна Македонија сакаат да бидат заштитени од бугарската држава со сите можни лостови на влијание.

Тие не сакаат да бидат транспортирани.

Тие сакаат да живеат слободно и достоинствено таму,

во сопствениот дом.

Каде се родиле и умреле нивните предци.

Каде што се родиле и умреле нивните мајки и татковци.

Како Бугарите.

Целата бугарска држава, со сите нејзини лостови – парламент, претседателство, европратеници, медиуми, со сета моќ што ја има, мора да се погрижи секој Бугарин во Северна Македонија да биде заштитен, почитуван, па дури и зошто да не – тие чувствуваат стравопочит кон него.

А најсилната алатка за влијанието на Бугарија врз Северна Македонија останува враќањето на ветото. Јас и моите колеги ќе дадеме се од себе ова да се случи.

П.с Цела жолтооблечена клика иронизираше и се смееше на тоа „Поради Македонија“. Дали е сега смешно? Нема да се смеете на неконтролираната агресија и агресија врз Бугарите во Северна Македонија, откако падна ветото? Нема ли повторно да ги пофалите вашите идоли Христо, Асен и Кирчо за евроатлантскиот глас за Северна Македонија? Нема да се смеете на тепањето на Кристијан?